Skocz do zawartości

Uml Data Modeling Profile

student

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam za zadanie zaprojektować baze danych w sumie prosta ze 4 tabele kilka widoków i chciał bym to zrobić przy pomocy Umbrello tylko że: nie moge znaleść w Umbrello schematu tabel widoków i reszty komponentów wnętrza bazy danych. Moje pytanie jest takie czy w Umbrello można to zrobić jeśli tak to gdzie to znaleść jeśli trzeba coś doinstalować to skąd to zciągnąć, a może jest coś lepszego to tego zadania niż Umbrello.

thx4help :D

Inne narzędzie? Nie jestem fachowcem od UML i nie znam się na nim, stosowanie Umbrello do baz danych było dla mnie osobiście nienaturalne, wolałem narzędzia typu CAM dedykowane bazom danych, których obsługa jest naturalna pod warunkiem znajomości podstawowych pojęć z zakresu RDBM.

Proponuję przyjrzeć się projektowi DbDesigner4 i opartemu na nim DbDesignerFork, a z nonfree oparty na tym samym MySQL Workbench oraz DBWrench pod Javę.

Choć być może z Twojej perspektywy nauczenie się pełnego narzędzia do UML ma sens.

Ja korzystam z instalki tar.gz do /usr/local. Piszą, że

DB Designer Fork generates SQL scripts for Oracle, SQL Server, MySQL and FireBird.

Co prawda się tym nie chwalą, ale w opcjach eksportu jest także PostgreSQL, co mnie najbardziej interesuje. Przypomnę, że DBD4 wpółpracował tylko z MySQL.

Interfejs jest ten sam, formaty plików roboczych również. Interfejs, powiedzmy delikatnie, wymaga dopracowania w wielu miejscach -- czasami jakieś przyciski i pola nachodzą na siebie itp.

• 1 month later...

witam zciągnołem Fork ale nie moge odpalić jakiś dziwny jest jak to sie instaluje a jak prubuje coś odpalać to wi wyskakuje

./DBDesignerFork: error while loading shared libraries: libpthread.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

o co chodzi ta biblioteka so jest w systemie przekopiowalem także do katalogu z DBFork