Skocz do zawartości

Instalacja Na Laptopie Z Turionem

elson44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie czy uda mi się łatwo i bez problemów zainstalować Fedorę 7 na laptopie o takich parametrach:

Typ : AMD Turion™ 64 X2 w dwurdzeniowej technologii mobilnej TL-56

Częstotliwość taktowania : 1.8 GHz

Zewnętrzna częstotliwość taktowania : 1600 MHz

Pamięć podręczna drugiego poziomu : 1 MB

Standardowa : 2048 (1024 + 1024) MB

Możliwość rozszerzenia do : 4,096 MB

Technologia : DDR2 RAM (667 MHz)

Producent : ATI

Typ : ATI Mobility™ Radeon® HD2600 z obsługą technologii HyperMemory™

Ilość pamięci : 256 MB dedykowanej pamięci wideo (do 1023 MB całkowitej dostępnej pamięci graficznej używającej technologii HyperMemory™ z 2 GB pamięci systemowej)

Typ pamięci : pamięć wideo RAM typu DDR (połączenie pamięci wideo RAM typu DDR i pamięci systemowej typu DDR)

Podłączona magistrala : PCI Express o 16-krotnej szybkości

A jeśli to możliwe to proszę o podpowiedź jakiej wersji użyć.

Pozdrawiam

Witam!

Mam pytanie czy uda mi się łatwo i bez problemów zainstalować Fedorę 7 na laptopie o takich parametrach:

[...]

Ciężko powiedzieć czy uda Ci się łatwo i bez problemów... To co sprawia problemy w laptopach to urządzenia typu: kontrolery dysków, kontrolery napędów, obsługa matrycy, obsługa dźwięku i wreszcie sieć. W większości wypadków nawet jeśli podczas instalacji mniej ważny sprzęt (bo cięzko raczej zainstalować OS na dysku, którego on nie zobaczy...) nie zostanie znaleziony to da się go zmusić do działania w stosunkowo prosty sposób. Proce 64bit, DDR2 i karty Ati to sprzęt, który akurat nie sprawia problemów.

Idąc dalej... na logikę: Liczba "64" przy nazwie Twojego proca oznacza, że jest 64bitowy. Najprawdopodobniej najlepszym wyborem bedzie wersja właśnie 64bitowa ;)

Poza tym, jeśli masz dostęp do przywoitego łącza, które pozwoli Ci komfortowo ściągnąć obraz dvd.iso to najprostrzym sposobem na sprawdzenie, czy Twój (bliżej nieokreslony) laptop nie przysporzy problemów podczas instalacji Fedory7 będzie ściągnięcie iso i spradzenie "na własnej skórze" ;)

Pozdrawiam

k_myk

• 2 weeks later...

Podczas instalacji rzeczywiście nie miałem problemów, ale przy pierwszym uruchomieniu czyli po utworzeniu nowego użytkownika występuje błąd, jest on chyba związany z matrycą lub grafiką, bo przekierowuje mnie na okno konfiguracji monitora i karty graficznej. Kartę najprawdopodobniej "widzi" dobrze bo wyswietla ATI ..., natomiast przy monitorze wyświetla standardowy. Z na rozwijanej liście nie widzę odpowiednika.

Nie można wystartować X Serwera, który jest odpowiedzialny za start środowiska graficznego. Proszę o pomoc!!!

Proszę o pomoc