Skocz do zawartości

WysyŁanie Maili Javascript

adrub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję utworzyć skrypt, który wyśle maila, gdy ktoś wejdzie na stronkę na której jest umieszczony. Ktoś odwiedził moją stronkę, a ja chcę dostać na maila info o tym.

Mam do dyspozycji tylko html i javascript

znalazłem taki kod

<FORM METHOD=POST ACTION="mailto:[email protected]">
<H3>Czy ta strona podoba Ci się?</H3>
  <INPUT NAME="choice" TYPE="RADIO" VALUE="1">Zupełnie nie.<BR>
  <INPUT NAME="choice" TYPE="RADIO" VALUE="2" CHECKED>Strata czasu.<BR>
  <INPUT NAME="choice" TYPE="RADIO" VALUE="3">Najgorsze badziewie w całym Internecie.<BR>
  <INPUT NAME="submit" TYPE="SUBMIT" VALUE="Wyślij odpowiedź">
</FORM>

lecz niestety nie działa... nie wysyła nic...

Jak powinien wyglądać taki kod??

Proszę o pomoc, pozdrawiam

Po pierwsze, tytuł jest mylący. W Twoim przykładzie nie ma ani kawałka JavaScriptu.

Po drugie, URI mailto: nie obsłuży zawartości formularza. Jeżeli masz dostęp do /var/log/maillog, zajrzyj jaki adres odbiorczy generuje Twój formularz.

Po trzecie, mailto: uruchamia KLIENTA poczty, za pomocą którego user ma możliwość skomponować i wysłać mail. Tobie zależy na użyciu MTA (Mail Transfer Agent), który wyśle gotową wiadomość.

Taka zabawka, jaką chcesz zrobić, powinna współpracować z systemem skryptów serwera (cgi, php, perl) lub klienta (właśnie JavaScript).

Jeżeli po stronie serwera, to musisz mieć możliwość wysłania poczty jego siłami. API języków skryptowych dają taką możliwość.

Jeżeli po stronie klienta, to sprytny użytkownik będzie w stanie dowolnie podmienić zawartość generowanego maila.

W każdym z tych przypadków pole action formularza winno wskazywać na kod skryptu zamiast na adres docelowy poczty. W przypadku JS będzie to

java script:nazwa_funkcji(argumenty) // korektor wciąż uparcie rozdziela java script, pewnie dla bezpieczeństwa