Skocz do zawartości

Straciłem Sound

Adamus

Rekomendowane odpowiedzi

moja karta cmedia jest wykrywana prawidlowo, po instalacji test działał, teraz nie daje dźwięku, nie wiem, czy aktualizacja systemu mu zaszkodzila, bo innych pomyslow nie mam i nie mam pojecia gdzie szukac rozwiazania problemu

u mnie wystarczylo uruchomic kmix w zaawansowanych ustawieniach odznaczyc wszystko co jest zwiazane z IEC958. Jedmak w kde dalej mi czasami xmms i mplayer nie dziala, w gnome jest juz lepiej. mam nadzieje ze pomoze jak nie to chetnie wyslucham innych propozycji

dzwiek juz dziala, przelogowalem sie na kde w kmixie poodznaczalem wszystko, w gnomie tez dzwiek powrocil. Nie moge jednak sluchac mp3 :(

[root@localhost adamus]# yum install xmms-mp3

Gathering header information file(s) from server(s)

Server: Fedora Linux core

Server: Fedora Linux freshrpms

Server: Fedora Linux updates

Finding updated packages

Downloading needed headers

xmms-mp3 is installed and is the latest version.

No actions to take

[root@localhost adamus]# xmms-mp3

bash: xmms-mp3: command not found

[root@localhost adamus]# whereis xmms-mp3

xmms-mp3:

troszke to dziwne mi sie wydaje

xmms to ja mam, myslalem, ze xmms-mp3 to cos innego, ale ten xmms tez nie daje dzwieku, a przy przelaczaniu utworow krzyczy ze nie ma wtyczki, moze mplayer by sobie poradzil, ale do tego potrzebowalbym czyjegos dobrego yum.conf, bo ja nigdzie nie moge znalezc pelnego mplayera ze wszystkimi pluginami, mplaer juz mam, ale brakuje mi -gui i -skins, pojedyncze pakiety chca powiazan a mnie szlafia trak. ...

mplayer wywalal konflikt ale wpadlem na pomysl "yum install totem :)

teraz mam swoj ulubiony odtwarzacz z mdk w fedorze :)

wszystkim, ktorzy maja troche miejsca na twardzielach polecam doinstalowac sobie MDK 10 to prawdziwa potęga, a co do fedory, to przyznam, ze miło mnie zaskoczyla, bo slyszalem o niej wiele zlego...

Zeby odtwarzac w xmms'ie mp3, musisz zainstalowac pakiet xmms-mp3-wersja_Twojego_xmmsa Znajdziesz go bez problemu w Googlach ;) A co do MPlayera to: http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=55&Itemid=34. Masz tam tez moj yum.conf, chociaz wczoraj zupdatowalem (_yum'a_ → yuma) ORT i w configu sa juz odpowiednie repozytoria :)

P.S. Nastepnym razem sproboj najpierw zajrzec do dzialu Porady...