Skocz do zawartości

Dzwięki

urys

Rekomendowane odpowiedzi

- przy pracy z konsolą

Nie kumam o co chodzi

Ja bym obstawial serwer dzwieku (w kde masz artsa , w gnome masz esound - to takie standardy)

(Sound serwer odpowiada za miksowanie softowe kilku zrodel dzwieku)

Kazdy program ktory "daje dzwiek" powinien przechodzic przez serwer dzwieku (chyba ze masz karte krora miksuje sprzetowo)

Ustaw w kadu modul artsa i sprawdz w kde czy dziala , albo wylacz inne zrodla dzwieku i ustaw sciezke do /sbin/play w kadu->ustawienia->dzwiek (jak sie nie pomylilem , ale mozesz nie miec tego programu , a ja nie pamietam w jakim byl pakiecie - moze w alsie ??? - do weryfikacji przez madrzejszych tego forum)

Jest jeszcze jedno , ale zostawilem na koniec : a masz wlaczony dzwiek w kadu (;) tak tylko pytam ;) )

Napisz cos wiecej , bo po tym co napisales mozna tylko wymyslac co jest przyczyna

Pozdrawiam i milej zabawy (grunt ze xmms dziala , dziala ?)

Ps jesli po zakonczeniu np piosenki bedziesz mial opuznione dzwieki z np kadu - to na 100% bedzie brak (zle ustawienia) serwera dzwieku

Ja fedore poznaje - nie znam jeszcze jej wszystkich ustawien defaultowych , ale serwer dzwieku powinien byc - zostalo jeszcze dowiedziec sie jaki masz sprzet i jakie sterowniki (ale to od ciebie zalezy co napiszesz)

• 3 weeks later...

W KDE (3.2, 3.3 + FC2 + alsa + nforce2) mialem podobne problemy; czesc aplikacji kompletnie nie chciala wydawac dzwiekow np. xmms dzialal, ale tylko na arts output, a alsa =cisza. :blink:

Wiele aplikacji, gdzie nie moglem ustawic z jakiego syst. dzwiekow ma korzystac w ogole pozostawala glucha.

Rozwiazanie okazalo sie banalne: w panelu sterowania w ogole wylaczylem system dzwiekow arts! W Kadu np. zamiast artsplay wystarczy wpisac play.

Nagle wszystkie aplikacje odzyskaly glos, a XMMS dziala z output na Alsa :D

@Fiat Panda @urys

Oczekujecie pomocy, a informacji udzielacie jak na lekarstwo.

W sumie to nie wiadomo, czy macie jakikolwiek dźwięk?; czy to takie trudne napisać czy odtwarzana jest muzyka? i czym?, czy suwaki w alsamixerze ustawione?, czy Soundcard Detection działa i odpowiada? jakie wpisy macie w modprobe? itd. itp.

Nie działa i już.

Stery nforce są niepotrzebne a mogą zaszkodzić(od kernela 2.6)

W KDE w centrum sterowania test nie zawsze mi działał a używam alsy i dźwięki mam wszędzie i zawsze.

W ogóle to kdemultimedia są do niczego niepotrzebne - tylko mieszają, konflitują i robią zamieszanie.

• 2 years later...