Skocz do zawartości

Mustek Rulez - Brak Modułu Scanner ?

Wreck

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajszy wieczor i pół nocy spędziłem na próbie skonfigurowania skanera Mustek 1200 USB Plus

Szukałem na forach, czytałem FAQ Sane, sciagnąłem m.in. sane-troubleshoot ... długo by o tym.

Znalazłem w końcu ciekawą stronę ale zatrzymałe się na "#modprobe scanner vendor=0x04b8 product=0x010f"

Po wpisaniu "modprobe scanner" otrzymuje odpowiedz -> "FATAL: Module scanner not found."

Brak modułu ?

"$sane-find-scanner" znajduje sprzet.

Prosze o pomoc.

Mialem ten sam problem. Oto rozwiazanie: http://hedera.linuxnews.pl/_forum/00/_defa...long/2475.shtml

A dokladniej podany tam w jednym poscie link: http://www.meier-geinitz.de/sane/gt68xx-ba...rmware/A1fw.usb Tak jak jest napisane, umiesc plik w /usr/share/sane/gt68xx/ i powinno wszystko dzialac.

Powodzenia :)

to zmien w configu na swoj typ skanera

Ok wyrazilem sie malo precyzyjnie.

Zrobilem to juz .

Wczesniej.

Piszac poprzedni post mialem na mysli to, ze w standardowej konfiguracji umieszczono 6 i 8-kę a, z jakichs nieznanych mi powodow, pominieto 7-ke - czyli taki jaki, niestety, posiadam.

Walcze dalej :]

aha, i wlacz skaner dopiero jak caly system sie zaladuje (nie wiem dlaczego tak jest, ale czesto jak skaner mam wlaczony od samego poczatku przy starcie komputera to tez mi go nie znajduje), dlatego skaner podlaczam juz po zaladowaniu fedory (ktos o tym wspominal, tylko nie pamietam kto)