Wreck Napisano Październik 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2004 Wczorajszy wieczor i pół nocy spędziłem na próbie skonfigurowania skanera Mustek 1200 USB Plus Szukałem na forach, czytałem FAQ Sane, sciagnąłem m.in. sane-troubleshoot ... długo by o tym. Znalazłem w końcu ciekawą stronę ale zatrzymałe się na "#modprobe scanner vendor=0x04b8 product=0x010f" Po wpisaniu "modprobe scanner" otrzymuje odpowiedz -> "FATAL: Module scanner not found." Brak modułu ? "$sane-find-scanner" znajduje sprzet. Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2004 nie pomoge Ci. nie wiem jak sie instaluje skaner. ale strona ktora znalazles traktuje o jądrze 2.4. wygooglowalem ze jajko 2.6 nie posiada modulu scanner. wiec chyba nie tedy droga.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wreck Napisano Październik 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2004 Taa. Masz racje. Hmm. Szukamy dalej Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2004 ja uzywam jajka 2.6.8 i skaner plustek, skanuje az miło, zrobiłem tak: włączyłem skaner, potem lsusb edycja pliku /etc/sane.d/plustek.conf ustawiłem tak: device libusb:003:002 potem sane-find-skaner znalazł skaner xsane i skanujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wreck Napisano Październik 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2004 Wkonalem wszystkie wymienone czynnosci. Xsane nie widzi skanera w dalszym ciagu Ciekawi mnie to, ze w mustek_usb.conf jest skaner usb 0x055f 0x0006 i usb 0x055f 0x0008 Moj to: USB scanner (vendor=0x055f, product=0x0007) at libusb:001:002 Hmm Aha, moj kernel : 2.6.8-1.521 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2004 Mialem ten sam problem. Oto rozwiazanie: http://hedera.linuxnews.pl/_forum/00/_defa...long/2475.shtml A dokladniej podany tam w jednym poscie link: http://www.meier-geinitz.de/sane/gt68xx-ba...rmware/A1fw.usb Tak jak jest napisane, umiesc plik w /usr/share/sane/gt68xx/ i powinno wszystko dzialac. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2004 Ciekawi mnie to, ze w mustek_usb.conf jest skaner usb 0x055f 0x0006 i usb 0x055f 0x0008 Moj to: USB scanner (vendor=0x055f, product=0x0007) at libusb:001:002 to zmien w configu na swoj typ skanera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wreck Napisano Październik 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2004 to zmien w configu na swoj typ skanera Ok wyrazilem sie malo precyzyjnie. Zrobilem to juz . Wczesniej. Piszac poprzedni post mialem na mysli to, ze w standardowej konfiguracji umieszczono 6 i 8-kę a, z jakichs nieznanych mi powodow, pominieto 7-ke - czyli taki jaki, niestety, posiadam. Walcze dalej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2004 aha, i wlacz skaner dopiero jak caly system sie zaladuje (nie wiem dlaczego tak jest, ale czesto jak skaner mam wlaczony od samego poczatku przy starcie komputera to tez mi go nie znajduje), dlatego skaner podlaczam juz po zaladowaniu fedory (ktos o tym wspominal, tylko nie pamietam kto) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wreck Napisano Październik 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2004 Nic z tego. xsane : no devices available Co to moze byc. A1fw.usb juz mam. Na innym forum znalazlem sbfw.usb - tez mam. Xsane nie widzi skanera - sane-find-scanner wrecz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2004 a sprobuj urchomic jako root oba programy i sane-find-skaner i xsane (mi na poczatku xsane widzial skaner tylko gdy uruchamialem go jako root) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wreck Napisano Październik 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2004 Probowalem. Nic z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi