Skocz do zawartości

Alsa

urys

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam nForce i po zatnstalowaniu srerowników nvidii przestała mi chodzić alsa. (nie działa na przykład xmms :( a on go potrzebuje)

co najśmieszniejsze w soudcard detekrion i w grze chromium muzyczka gra

proszę pomoc bo już naprawdę nie wiem gdzie mam szukać błędu

pzdr

:lammer:

• 1 month later...

Niestety nvsound jest sterownikiem OSS - na stronie nvidii pisza ze zrobia sterownik pod ALSE jak beda mieli czas... :(

A xmms mozesz uzywac tez bez alsy - zajzyj do konfiguracji xmms i zmien plugin wyjsciowy z alsa na serwer dzwieku twojegho menagera okien (np. arts jesli masz kde, pod gnome jest chyba enlighmet czy cos w tym stylu...)

Jesli nadal nie dziala (i przy starcie xwin dostajesz serie okienek z bledami ze serwer dzwieku nie moze wystartowac) musisz "powiedziec" serwerowi dzwieku ze niestety alsy brak - pod KDE: centrum sterownia-> multimedia i dzwiek->hardware zmienic alsa na oss z obsluga watkow.

Te tortury musisz przechodzic jesli upierasz sie przy sterownikach nvidii - ja zainstalwoalem je tylko dlatego ze przy dystrybucyjnych nie dziala mikrofon (chcialem skype uzywac - niestety i tak nie dziala, mikrofon wprawdzie uruchomilem ale chrzani sie dzwiek przychodzacy ). Jesli miales dzwiek kiedy uzywales sterownikow dystrybucyjnych - wroc do nich i ciesz sie zaletami alsy :)