milosz_bozenski Napisano Listopad 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2007 otóż załadowałem sobie skype 2 bete z racji tego że obsługuje w końcu rozmowy wideo. mam kamerkę Creative Vista IM i śmiga bez zarzutu, np. w TvTime ale w skypie w opcjach video jest napisane "Webcam: no devices found" czy ktoś może pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Mam ten sam problem na asusie z wmontowna kamerka Pewnie dlatego ze nie mamy zainstalowanych tych kamerek ale jak to zrobic to juz pytanie do forum? Szukalem po googlach i albo nie wiem jak albo nie ma PS Na innych forach tez glucho w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 Ja sobie zainstalowałem pakiet gspca z sterownikami po tym jak sprawdziłem czy moja kamerka jest przez ten pakiet obsługiwana i zaczęło działać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 OK to napisz jak sprawdzic jaka ja mam wbudowana kamerke bo nie wiem jak podawalem polecenie lsusb -v ale to wypluwalo jakies dziwactwa i nic o kamerce nie znalalzlem Jade na F7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Nie jestem aż tak zaawansowanym użytkownikiem ale jeżeli masz wbudowaną kamerkę to chyba nie sprawdzisz przez lsusb a może lspci?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 Kurde podaje mi ze nie mam kamery, mimo ze ja mam :> Jakby ktos wiedzial co poradzic to prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 witam, powracam do problemu bo tak naprawdę nie został rozwiązany. instalowałem gspca i w sumie dalej to samo ... tvtime - kamerka działa, skype - wypluwa że brak kamerki ... czy ktoś wie jak się za to zabrać? kamerka: creative im vista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Gdzieś znalazłem że powinineś widzieć taką kamerkę # lsusb Bus 001 Device 004: ID 041e:4052 Creative Technology, Ltd # cat /proc/bus/usb/devices T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=01 Cnt=02 Dev#= 4 Spd=12 MxCh= 0 D: Ver= 1.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1 P: Vendor=041e ProdID=4052 Rev= 1.00 S: Manufacturer= S: Product=Creative Live! Cam Vista IM i działa do tego sterownik ov5xx Może to coś pomoże :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w.tabin Napisano Grudzień 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2007 otóż załadowałem sobie skype 2 bete z racji tego że obsługuje w końcu rozmowy wideo. mam kamerkę Creative Vista IM i śmiga bez zarzutu, np. w TvTime ale w skypie w opcjach video jest napisane "Webcam: no devices found" czy ktoś może pomóc ? zobacz tutaj dokładnie ta sama kamera Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 zobacz tutaj dokładnie ta sama kamera Pozdrawiam postępowałem zgodnie z instrukcjami i ... teraz nawet w tvtime nic nie działa lsusb wypluwa, że kamerka jest # modprobe ov51x-jpeg FATAL: Error inserting ov51x_jpeg (/lib/modules/2.6.23.1-21.fc7/extra/ov51x-jpeg/ov51x-jpeg.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg) aż chce się powiedzieć cos brzydkiego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w.tabin Napisano Grudzień 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2007 postępowałem zgodnie z instrukcjami i ... teraz nawet w tvtime nic nie działa lsusb wypluwa, że kamerka jest # modprobe ov51x-jpeg FATAL: Error inserting ov51x_jpeg (/lib/modules/2.6.23.1-21.fc7/extra/ov51x-jpeg/ov51x-jpeg.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg) aż chce się powiedzieć cos brzydkiego ... Podaj co pokazują ci polecenia lsusb i cat /proc/bus/usb/devices Powinno być tak jak podał @bugaz1978. Pobierz sterownik i patch Gdybyś postępował zgodnie z instrukcjami to wszystko by działało. Czy w którymś momencie nie miałeś komunikatów, że coś się nie zainstalowało. pobrałeś patch ze strony, którą podałem?. Spróbuj jeszcze raz i napisz jak poszło. Zrób to ze źródeł. Na pewno będzie działać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Lipiec 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 10, 2008 witam, czy ma ktoś jeszcze tego patcha o którym mowa w temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi