Skocz do zawartości

Nie Działa Java W Najnowszej Fedorze

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem ten topic co podajesz .

Tam nie ma rozwiazania problemu w przypadku gdy zainstalowana jest paczka ICED-TEA :angry:

Udało mi sie rozwiazaćc problem z java instalujac wtyczke z pliku typu .bin

Nastepnie wydałem polecenie

sed -i 's/XINERAMA/FAKEEXTN/g' /root/jre1.6.0_03/lib/i386/xawt/libmawt.so

Teraz java działa :)

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
a moglbys dokladniej opisac co zrobiles, ze "kurnik" zaczal dzialac?

Ja zrobilem to samo:

sed -i 's/XINERAMA/FAKEEXTN/g' /usr/java/jre1.6.0_03/lib/i386/xawt/libmawt.so

ale apllet dalej nei dziala.

Sprawdź czy nie masz zdublowanych wpisów w /usr/lib/mozilla/plugins, dopiero po usunięciu dowiązania symbolicznego do javy Iced Tea wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

tej javy jest pełno na forum.fedora.pl wystarczy chwilkę poszukać i pokombinować, to jest ciągle ten sam problem, dodam tylko, że jeśli coś nie działa a robicie zgodnie z opisami to sprawdźcie ścieżki i wejdźcie w folder z pluginsami z ulubioną przeglądarką i zobaczcie czy dowiązanie nie jest uszkodzone

reszta to -> szukaj:)

darkel >> sed -i 's/XINERAMA/FAKEEXTN/g' /root/jre1.6.0_03/lib/i386/xawt/libmawt.so >> czemu w folderze domowym roota zainstalowałeś jave? :?:

edit: kurcze stary temat ktoś odkopał

• 3 months later...
Takie tematy powinny być przyklejone, albo na wiki, a nie wałkowane po raz n-dziesty, ale to już off-topic :(

Kurcze pytanie proste, przecież wyraźnie jest powiedziane w przypadku paczki iced-tea, a więc nie ma sensu podawać ciągle tych samych rozwiązań jak dla java 1.6, A tym bardziej uwagi typu poszukaj w google albo w archiwum są tutaj nie na miejscu, ponieważ ten problem nie jest jeszcze rozwiązany. Możliwe, że rozwiązanie instalacji 1.6 jest częściowym wyjściem, ale tylko dla osób z zabytkowymi procesorami, dla posiadaczy nowych 64 bitowych procków nadal to jest dużym problemem i instalacja 32 bitowych przeglądarek jest kiepskim rozwiązaniem. Sam czekam na jakieś rozwiązanie, niby problem banalny ale masę moich znajomych przez to z pokorą wróciło na windows. Trochę to zaniedbali, dobrze że redhat coś robi w tym kierunku, przyzwyczaiłem się do linuksa i szkoda by było wracać na windę.

Także pozostawmy ten wątek otwarty, może ktoś coś wymyśli.

wtedy gdy pisałeś to po aktualizacji też nie działało, dopiero któraś z kolei to naprawiła. A co do wersji systemu 64 bitowej, to ja korzystam z przeglądarek i386 (opery nie ma 64 bitowej i elegancko java na niej dziala, a dla firefoksa zamiast odinstalować bo sporo zależności się również wywali, lepiej zrobić dowiązania do i386 :) )

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...