InIrudeBwoy Napisano Listopad 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2007 (edytowane) F8 nie ma na razie wszystkich paczek dla compiz fusion. Podaję link do posta z fedoraforum.org gdzie leigh123@linux poinformował o pakietach rpm. Dla leniwych i tych nie znających języka podaję bezpośrednie linki do wersji i386, x86_64 i src rpm. Dalej wszystko wygląda bardzo prosto. Rozpakowujemy to tar -xzf nazwa_paczki i instalujemy co chcemy. Najlepiej przy użyciu yum --nogpgcheck localinstall żeby pobrało wszystkie zależności. Aby korzystać z emeralda po instalacji należy kliknąć na ikonkę Fusion Icon prawym przyciskiem a potem w Select Window Decorator wybrać Emerald. Miłego korzystania. P.s. Działa bardzo ładnie i raczej stabilnie. A tutaj to samo opisane trochę inaczej. Pojawiły się poprawki do Compiz Fusion. Należy je instalować po zainstalowaniu głównej paczki. Update: i386 i x86_64 Fix dla kde deps: i386 i x86_64 Edytowane Listopad 20, 2007 przez InIrudeBwoy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 jak wyglada w Compizie (przy AIXGL bo w koncu go mamy ) na nowych driverach od ATI + łata i nowym kernelem 2.6.23: - odtwarzanie filmów - przegladanie neta w przegladarkach: firefox, opera, konq - ogolna wydajnośc systemu Siedze obecnie na ubuntu 7.10 2.6.22 i co obserrwuje przy compizie + akceleracja: - filmy migotaja ( video filcering - na googlach znajdzie się dużo referencji do nowych sterow ati) - firefox dziala woooooolnooooo - jest duzo efektów ktore niezle potrafia zmulic iksy Z tego co wiem to jest ogólny problem tych sterów z kernelem 6.22 niestety nic nie wiem o 6.23, a z tego co wiem 8.42 oficialnie w ogóle nie supportuje ( i nie działa z ) 6.23 Podobno w 6.23 poprawili cos z obsluga AGP wiec ciekawi mnie jak chodza na tym nowe stery, skoro już livna zaimplementowała patcha do modułu. BTW: trzeba rekompilować jądro czy wystarczy po prostu sciagnać ati drivera z linvy ? PS: Za niedlugo wracam do fedory ( ubuntu community mi nie pasuje ) , a mialem gusty gibonka poniewaz domyslnie posiadal on juz stery ati z obsluga serii HD a taka posiadam w nowym lapku ( wiec na razie bunciak sie zadomowil ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorian Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 jak wyglada w Compizie (przy AIXGL bo w koncu go mamy ) na nowych driverach od ATI + łata i nowym kernelem 2.6.23: - odtwarzanie filmów - przegladanie neta w przegladarkach: firefox, opera, konq - ogolna wydajnośc systemu Siedze obecnie na ubuntu 7.10 2.6.22 i co obserrwuje przy compizie + akceleracja: - filmy migotaja ( video filcering - na googlach znajdzie się dużo referencji do nowych sterow ati) - firefox dziala woooooolnooooo - jest duzo efektów ktore niezle potrafia zmulic iksy Z tego co wiem to jest ogólny problem tych sterów z kernelem 6.22 niestety nic nie wiem o 6.23, a z tego co wiem 8.42 oficialnie w ogóle nie supportuje ( i nie działa z ) 6.23 Podobno w 6.23 poprawili cos z obsluga AGP wiec ciekawi mnie jak chodza na tym nowe stery, skoro już livna zaimplementowała patcha do modułu. BTW: trzeba rekompilować jądro czy wystarczy po prostu sciagnać ati drivera z linvy ? PS: Za niedlugo wracam do fedory ( ubuntu community mi nie pasuje ) , a mialem gusty gibonka poniewaz domyslnie posiadal on juz stery ati z obsluga serii HD a taka posiadam w nowym lapku ( wiec na razie bunciak sie zadomowil ) Na razie wcale to nie wygląda :-). Owszem dociągamy stery ati z livny i mamy od razu aiglx bez żadnych kombinacji. Problem w tym, iż nie można uruchomić compiza z tymi sterownikami. Na forum compiza problem ten na razie funkcjonuje jako "Unsolved" http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?t=5436 . Podobnie spekulacje na forum Fedory nie dają rezultatów: http://forums.fedoraforum.org/forum/showth...age=5&pp=15 ; http://forums.fedoraforum.org/showthread.p...9629#post899629 . Wypada chyba poczekać na 8.43, gdzie powinno być już oficjalne wsparcie dla kernela 6.23. W sumie chyba niedługo, mamy połowę miesięca, a ati/amd trzyma się cyklu wydań co miesięcznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Na razie wcale to nie wygląda :-) w takim wypadku czekam albo na nowe jądro albo na nowe stery i na razie zostanę zostanę z bunciakiem skoro już działa :-) Wytrzymałem 4 miechy w czekaniu na stery do mojej HD2600 to wytrzymam jeszcze kilka tygodni żeby przerzucić sie na nowa fedore btw: InIrudeBwoy pisze na blogu ze compiz mu jednak poszedł ... więc czegoś tutaj nie rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Ja też nie. U mnie wszystko działa bez żadnych problemów i to ze sterownikami z rpm.livna.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rgabrysiak Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 U mnie compiz "prawie" działa. Stery również z livny i tylko jeden malutki problemik "compiz --smclient" wcina ok 90% zasobów porcesora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 GeForce GO 6150 już wiem czemu my mamy problemy na ATI a ty masz GF'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Listopad 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 O rany jak Boga kocham byłem przekonany, że mam kartę ATI. To pewnie przez to, że w poprzednim laptopie miałem ati. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano Styczeń 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 Ja instalowałem z tego adresu http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=171130 dział bardzo dobrze na karcie GeForce 7300GT Kiedyś posiadałem kartę ATI ale miałem same problemy, wiec wymieniłem na GF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi