Wywern Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Z yumem to jest tak: [root@host ~]#yum update There was a problem importing one of the Python modules required to run yum. The error leading to this problem was: No module named rpm Please install a package which provides this module, or verify that the module is installed correctly. It's possible that the above module doesn't match the current version of Python, which is: 2.5 (r25:51908, Apr 10 2007, 10:29:13) [GCC 4.1.2 20070403 (Red Hat 4.1.2-8)] If you cannot solve this problem yourself, please go to the yum faq at: http://wiki.linux.duke.edu/YumFaq A z gparted: gparted: error while loading shared libraries: libparted-1.8.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory W synapticu widzę że gparted nadal mam w wersji dla FC6. Dodaj/Usuń programy nie działa... Pakiety beryla też fc6... Ratujcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 sprobuj wg tego. u mnie swego czasu pomoglo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Listopad 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 sprobuj wg tego. u mnie swego czasu pomoglo. ok, puściłem. dziękuję działa yum ale co z pozostałymi pakietami, których kupa jest ciągle w wersji FC6? po prostu yum update? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 ok, puściłem. dziękuję działa yum ale co z pozostałymi pakietami, których kupa jest ciągle w wersji FC6? po prostu yum update? no, podczas upgradu on powinien Ci podmenic paczki na nowe. jesli tego nie zrobil to chyba nie ma nowszych paczek. zrob yum update. u mnie poszlo bez problemu. poza tym Beryl nie jest juz rozwijany i chyba poza fc6 jego paczki nie wyjda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Listopad 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 no, podczas upgradu on powinien Ci podmenic paczki na nowe. jesli tego nie zrobil to chyba nie ma nowszych paczek.zrob yum update. u mnie poszlo bez problemu. Próbuję, ale bez sukcesów Setting up Update Process Resolving Dependencies --> Running transaction check --> Processing Dependency: xine-lib = 1.1.6 for package: xine-lib-moles ---> Package xine-lib.i386 0:1.1.7-1.fc7 set to be updated --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: xine-lib = 1.1.6 is needed by package xine-lib-moles Oczywiście w całości było duuuużo dłuższe poza tym Beryl nie jest juz rozwijany i chyba poza fc6 jego paczki nie wyjda. Może. Ale już raz był zawieszony, a potem znowu go rozwijali A, najwyżej nie będę go miał. Przeżyję to jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Próbuję, ale bez sukcesów Setting up Update Process Resolving Dependencies --> Running transaction check --> Processing Dependency: xine-lib = 1.1.6 for package: xine-lib-moles ---> Package xine-lib.i386 0:1.1.7-1.fc7 set to be updated --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: xine-lib = 1.1.6 is needed by package xine-lib-moles Oczywiście w całości było duuuużo dłuższe ale czy on wywala sie tylko na tym jednym pakiecie? Może. Ale już raz był zawieszony, a potem znowu go rozwijali A, najwyżej nie będę go miał. Przeżyję to jakoś nie, Beryl juz nie jest wspierany i raczej juz nie bedzie. chlopaki dogadali sie znow z Compizem i robia teraz Compiz-Fusion (polecam: tutaj) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Listopad 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 ale czy on wywala sie tylko na tym jednym pakiecie? tak, tylko na tym ale update jest przerywany oczywiście nie używam xine, może go po prostu usunę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 tak, tylko na tym ale update jest przerywany oczywiście nie używam xine, może go po prostu usunę... sprobuj, pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Listopad 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 sprobuj, pewnie. Ufff. Usunąłem. I poszło. Nie bez problemów, musiałem jeszcze 2 pakiety ręcznie zainstalować (zmusić (_rpma_ → RPM-a) ORT żeby je wziął). Ale już działa. I tylko amarok nie chce teraz mp3 grać...A audacious gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2007 Ufff. Usunąłem. I poszło. Nie bez problemów, musiałem jeszcze 2 pakiety ręcznie zainstalować (zmusić (_rpma_ → RPM-a) ORT żeby je wziął). Ale już działa. I tylko amarok nie chce teraz mp3 grać...A audacious gra amarok potrzebuje silnika xine. po prostu zainstaluj xine jeszcze raz. teraz powinno byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Listopad 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 amarok potrzebuje silnika xine. po prostu zainstaluj xine jeszcze raz. teraz powinno byc ok. "No package xine available." Swoją drogą, cały dzień wczoraj ten upgrade robiłem, zeszło mi...bo yum update kilka razy mi się wywalił, a ściągał 1,2 GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 "No package xine available." Swoją drogą, cały dzień wczoraj ten upgrade robiłem, zeszło mi...bo yum update kilka razy mi się wywalił, a ściągał 1,2 GB a masz repo livna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wywern Napisano Listopad 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 a masz repo livna? Zablokowałem, bo przy yum update wypadało, że pakiet faad2 mam zbyt nowy Zainstalowałem ręcznie przez rpm, i już działa. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi