Skocz do zawartości

Wep I Wifi W Fedorze 8

lukaszenko

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pewien problem po wpisaniu recznie sieci wifi widzi ją ale mam siec zaszyfrowaną 128 bitowym kluczem i jak wpisze klucz (w fedorze są różne radzaje 128 bitowego klucza z tego co zauważyłem) to nie łączy się a na kabelku podpietym do routera chodzi bez problemu mój laptop to toshiba a135-s4527 z gory wielkie za pomoc

Podejrzewam, ale tylko podejrzewam, z czym możesz mieć problem- knterworkmanager źle zapisuje klucz sieciowy, przez co nie chce się połączyć... Ja to robiłem metodą którą opisałem na linux.pl...

Następnie odpalamy KNetworkManager [zakładam ten program, bowiem jest podstawowym do łączenia się z siecią ;)]. Sprawdzamy czy karta widzi sieci - jeżeli tak, to znaczy że wszystko w porządku, prawie. Bowiem podczas próby łaczenia po podaniu klucza WEP, calość staje na "IP configuration started", a następnie znowu prosi o klucz. Problem jest po stronie zbugowanego KNetworkManagera, który nieprawidłowo zapisuje klucz wifi. Rozwiazanie jest banalne - wchodzimy w konsolę, logujemy się jako root, a następnie próbujemy połączyć z siecią. Gdy wyskoczy "IP configuration started" w konsoli wstukujemy [iwconfig wlan0 key itutajnaszklucz] i enter. Powinno to wymusić zmianę klucza, a karta powinna grzecznie połączyć się z routerem.

dzieki za pomoc ale nic z tego bo mam środowisko gnome i tam jest coś takego ja nm aplet i siec i dalej to samo... :lammer:

z tego co czytalem to w NetworkManagerze kiedy wspolpracuje z sieciowka ipw3945 to sa problemy. pozostaje czekac az naprawia. po prostu nedza...

sprobuj dodac

options iwl3945 disable_hw_scan=1

moze bedzie lepiej.

na WPA nawet nie probuj sie zalogowac (tzn. nic nie szkodzi ale jest ciezko).

Rozwiazanie jest banalne - wchodzimy w konsolę, logujemy się jako root, a następnie próbujemy połączyć z siecią. Gdy wyskoczy "IP configuration started" w konsoli wstukujemy [iwconfig wlan0 key itutajnaszklucz] i enter. Powinno to wymusić zmianę klucza, a karta powinna grzecznie połączyć się z routerem.

mam ten sam problem i u mnie to nie dziala. Wyswietla mi dalej:

Ustalanie informacji IP dla wlan0... niepowodzenie.

mam ten sam problem i u mnie to nie dziala. Wyswietla mi dalej:

Ustalanie informacji IP dla wlan0... niepowodzenie.

sprobuj podac ip z reki , nie z dhcp - u mnie na dwoch ruterach - na jednym sie laczy z ip z reki - do drugiego (_wogole_ → w ogóle) ORT nie moge sie dostac. Sprobuj podac ip z reki - moze Ci szczescie bedzie sprzyjac. Ja w pracy lace sie Wifi - w domu musze miec kabel pociagniety przez cala chate :D hahhaa... komedia...

• 2 weeks later...

Niestety muszę zmartwić wszystkich posiadaczy Fedory 8 i jednocześnie użytkowników WiFi. Mianowicie NetworkManager nie jest taki idealny, jakim był przedstawiany. Zauważcie, że to co dołączono do Fedory 8 to wciąż wersja developerska a nie finalna. Czym to skutkuje dla użytkowników ? Mianowicie tym, że połączenia WPA i WPA2 są dopiero wdrażane i ich stabilność jak i w ogóle możliwość połączenia się z siecią, pozostawia wiele do życznenia. Twórcy Fedory obiecują, że NetworkManager 0.7 zostanie na pewno skonczony w Fedorze 9 - zapewniają również, że każde większe zmiany znajdą się w updacie dla Fedory 8.

Dla mnie osobiście zastosowanie "ambitnego" NetworkManagera w wersji 0.7 jest porażką Fedory. Wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego nie użyto starszej,m ale w miarę stabilnej i działającej wersji NetworkManagera 0.6.5... To największa porażka nowej, niemalże idealnej Fedory...

to prawda. uzeram sie z tym paskudztwem od samego poczatku. mam siec w WPA i za kazdym razem musze wpisywac haslo, a polaczenie zrywa sie co 5min. rozwiazaniem jest downgrade do 0.6.5. jest on opisany na kilku stronach, wyglada prosto, ale u mnie sie nie udalo.

to jest prawdziwa porazka. szczegolnie, ze 0.7 zostalo wlaczone specjalnie nawet 3 dni po release freeze. taaak..., warto bylo chlopaki!

No niestety nm idealny nie jest... Jak już tak się wyżalamy- jak do ciężkiej cholery wyłączyć konieczność wpisywania hasła przy każdym uruchomieniu sprzętu? Mówię o tym haśle do nm-applet, które rzekomo zabezpiecza klucze przed niepowołanymi, a w rzeczywistości przeszkadza...

• 3 weeks later...

Wiec w jaki sposob polaczyc sie z internetem z poziomu konsoli? Mam szyfrowana siec a przez NM nie moge sie polaczyc, a kiedy probuje aktywowac urzadzenie Wireless - nie moge, blad. Ogolnie ten sam problem co w pierwszym poscie. . A nie znam komendy, aby polaczyc sie do sieci z poziomu konsoli. Jesli to polaczenie wlan to internet chodzi, ale kto majac lapa preferuje takie rozwiazania?:) Jest jakis sposob ?

Czy cos sie zmienilo od czasu mojego ostatniego posta? Chodzi o rozwiazanie problemu? Przestalem uzytkowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ale znalazlem chwilke i chcialbym wrocic, ale bez dzialajacego wi-fi nie jest to tak optymistyczne jak z :)