Skocz do zawartości

Sterowniki Radeon I Compiz-fusion

wizkid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej nieobecności :)

Sprawa wygląda tak - wiem, że na sterownikach radeon (mam kartę ATI Radeon 9000 mobility w lapie Dell Latitude D600, fglrx odpada niestety)można uruchomić bez większych problemów compiz-fusion. Na poprzedniej fedorce, korzystając z repo kagesenshi hulało, aż miło. Pamiętam, że metodą prób i błędów udało mi się znaleźć jakie wpisy są konieczne w xorg.conf. Niestety, teraz na F8 nie potrafię przywrócić takowej konfiguracji i próba zastąpienia metacity compizem kończy się błędem.

compiz (core) - Fatal: GLX_EXT_texture_from_pixmap is missing
compiz (core) - Error: Failed to manage screen: 0
compiz (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0.0

Rozwiązania, które znalazłem w necie (uruchamianie compiza z różnymi parametrami, wpisy w xorg'u) albo nie działają, albo popełniam gdzieś błąd. W związku z tym mam pytanie (głównie o xorg.conf) - jaki wpis jest konieczny do uruchomienia go na mojej karcie.

Jeżeli rozwiązanie w archiwach tego przepastnego forum już jest to proszę o wskazanie, bo grzebie się z tym już dwa dni i moglem coś przeoczyć.

Pozdrawiam

Wizkid

Edit: trafiłem na bloga Kagesenshi, i po wykonaniu ponownej instalacji (widocznie zabrakło jakiejś paczki, nie wiem jakim cudem) prawie wszystko działa. Prawie - nie mam dekoracji po zmaksymalizowaniu okna. Przy poprzedniej wersji fedory pomogła zmiana ustawienia w System/Administracja/Ekran (jakąś kosmiczną rozdzielczość pokazywał), w xorg.conf mam ustawione domyślnie 1024x768 (tyle maksymalnie pociągnie karta na compizie, w innych przypadkach obcina ekran i dzieją się cuda). Gdyby ktoś coś wiedział na ten temat - będę wdzięczny za podanie tego tutaj :)