Skocz do zawartości

Skrypt W Bash

Gość rgabrysiak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rgabrysiak

Witam

Chciałem napisać skrypt który po podaniu 3 parametrów utworzy plik z nazwy podanej jako parametr 1 i2.

Ok z tym sobie poradziłem.

Ale za nic nie wiem jak sprawić aby nazwa była podana w kolejości alfabetycznej (trochę zamieszałem ale postaram się wyjaśnić podaję np. skrypt unix fedora - i jak sprawić aby powstały plik miał nazwę posortowaną alfabetycznie ). :blink:

Uczę się dopiero podstaw Linuksa i myślę że znajomość tworzenia skryptów na pewno może się przydać.

Więc prosze o pomoc (choćby małą wskazówkę)

To zależy. Możesz chcieć sortować wewnątrz skryptu albo w systemie. Możesz ograniczyć się do 2 parametrów, możesz dopuszczać ich dowolną liczbę. Ogólnie, za pomocą systemowego sortowania, listę parametrów o dowolnej rozsądnej długości posortujesz np. tak:

lista=""
while  [ $1 ]; do
  lista="$lista$1:"
  shift
done
echo $lista    # dla kontroli
lista=`echo $lista | tr ":" "\n" | sort -i | tr "\n" ":"`
echo $lista    # dla kontroli

Najpierw łączymy wszystkie słowa w jedną listę, oddzielając je czymś (dwukropkiem). Potem krajemy tę listę tr-em na wiersze, bo sort operuje na wierszach. Wynik odebrany od sorta sklejamy z powrotem w jeden wiersz, wstawiając zamiast końców wierszy separatory słów. Efekt zapamiętujemy w zmiennej $lista. Możesz jej użyć do skonstruowania np. nazwy pliku.

Jeżeli masz tylko 2 parametry, to wyciąganie armii składającej się z pętli, sorta i przekierowań mija się z celem. Wtedy wystarczy warunek:

if [[ $1 < $2 ]]; then
    nazwa=$1$2
else
    nazwa=$2$1
fi
echo $nazwa  # dla kontroli

Powodzenia