Skocz do zawartości

Kamera Acer Orbicam

paulina

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zainstalowaniem sterowników do tej kamery wbudowanej w laptopie Acer Aspire 5101 ANWLMi. Sterownik jest ze strony: http://linux-uvc.berlios.de. Na Opensuse 10.2 x86_64 wszystko bylo ok. Na Fedorze 8 x86_64 nie tworzy urzadzenia /dev/video0. Najpierw pisał że depmod command not found bo depmod jest w /sbin/ a tego katalogu nie ma w $PATH. :( potem niby wszystko sie zainstalowalo a /dev/video jak nie bylo tak nie ma! Dlaczego na OpenSUSE tworzy sie to urzadzenie a tutaj nie? co jest? :( Jeszcze dodam ze system chyba widzi to urzadzenie bo lsusb wyswietla je. Tzn gdy podam samo lsusb wyswietla tylko mysz na usb. (zreszta kamera jest wylaczona, to sterownik ja wlacza). Ale gdy podam vendor i product to pokazuje:

[root@localhost paulina]# lsusb -d 5986:0100

Bus 001 Device 002: ID 5986:0100

sorry, skasujcie temat! svn na berlios nie dzialal i musialam recznie sciagac te pliki i widocznie jakas stara wersje sciagnelam. Teraz wzielam svn checkout i po restarcie jest /dev/video0. ufff... i w skypie dziala... co za szczescie... swoja droga fedora to chyba najlepsza dystrubucja... raptem tydzien temu wyszla nowa 8 a juz tyle aktualizacji bylo! pozniej po dlugim sciaganiu i instalowaniu restart kompa i szok! 4 nowe aktualizacje dodane przed chwila doslownie! ale sie uwijaja...

Mam małe pytanko. Też mam Acera ale wersja 5102 z wbudowaną kamerką.

Lsusb wypluwa:

[root@localhost ~]# lsusb 
Bus 001 Device 002: ID 0402:5602 ALi Corp. 
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
[root@localhost ~]#

Sprawdziłem numer vendor i produktu na podanej stronie i okazało się, że ta kamerka nie jest wspierana. Czy może ktoś wie co dalej z tym począć???

Mam małe pytanko. Też mam Acera ale wersja 5102 z wbudowaną kamerką.

Lsusb wypluwa:

Bus 001 Device 002: ID 0402:5602 ALi Corp. 
[root@localhost ~]#

Sprawdziłem numer vendor i produktu na podanej stronie i okazało się, że ta kamerka nie jest wspierana. Czy może ktoś wie co dalej z tym począć???

a sprawdziles ten sterownik? Tzn. sciagasz z svn : svn checkout svn://svn.berlios.de/linux-uvc/linux-uvc/trunk, potem make && make install. Bo numer masz bardzo podobny do mojego wiec tez powinno dzialac. Potem restart i sprawdzasz czy jest /dev/video0. Na pewno te numery 0402:5602 to sa vendor id i product id kamery? czy moze jakiegos innego urzadzenia na usb? bo ja jak wezme samo lsusb to mi tylko A4 Tech pokazuje a to jest mysz... Sprawdz w Centrum informacyjnym te numery, bedzie na pewno kamera. Jak cos to zostaje jeszcze strona http://mxhaard.free.fr/download.html tam sa obslugiwane jeszcze 2 Orbicamy... jezeli to co masz to jest Orbicam, ale tak podejrzewam. aaa i jeszcze mozesz zobaczyc w dmesgu jak system go wykrywa... Daj znac jak poszlo. Skype dziala dobrze z ta kamera, ale problemy sa jak instaluje sterowniki ati :/ nie wiem dlaczego

"Pogooglałem" nieco i wyczytałem, że istnieje pewien projekt dotyczący sterowników do kamerek w laptopach. Nawet znalazłem tam numer i vendor mojego sprzętu. Oto adres tej stronki. Po restarcie po raz pierwszy od blisko roku zapaliła się dioda przy kamerze - ale problem w tym, że po uruchomieniu systemu świeci się cały czas i nie ma urządzenia /dev/video0. Zainstalowałem program Camorama i on też "stwierdza", że w moim systemie nie ma aktywnej kamery.

"Pogooglałem" nieco i wyczytałem, że istnieje pewien projekt dotyczący sterowników do kamerek w laptopach. Nawet znalazłem tam numer i vendor mojego sprzętu. Oto adres tej stronki. Po restarcie po raz pierwszy od blisko roku zapaliła się dioda przy kamerze - ale problem w tym, że po uruchomieniu systemu świeci się cały czas i nie ma urządzenia /dev/video0. Zainstalowałem program Camorama i on też "stwierdza", że w moim systemie nie ma aktywnej kamery.

To jest projekt do kamerek nie tylko z laptopów. Jest to ogólnie projekt mający na celu stworzenie linuksowego sterownika do wynalazku co się nazywa bisoncam. Występuje w przeróżnych maściach i odmianach, zaczynając od lapków asusa i acera, a na zwykłych kamerkach USB kończąc.

• 2 months later...

Czesc wszystkim!

Mam pytanko do uzytkownika(uzytkowniczki?) Paulina.

Otoz mam lapka Acer Aspire 5100 z Orbicam, ale urzadzenie nie dziala(moze dziala,tylko nie wiem jak to cudo uruchomic).

Czy mozesz napisac krok po kroku co zrobilas by to zainstalowac?

Czy pobieralas jakies pakiety z jakiegokolwiek repo?

Jesli tak to z jakiego i jak je wrzucic do systemu?

Z gory bardzo dziekuje.

Tak poza tym to wszystko inne dziala, oprocz kamerki:(

To wynik z systemu:

Bus 003 Device 002: ID 0402:5602 ALi Corp.

Pozdrawiam

• 1 month later...
Czesc wszystkim!

Mam pytanko do uzytkownika(uzytkowniczki?) Paulina.

Otoz mam lapka Acer Aspire 5100 z Orbicam, ale urzadzenie nie dziala(moze dziala,tylko nie wiem jak to cudo uruchomic).

Czy mozesz napisac krok po kroku co zrobilas by to zainstalowac?

Czy pobieralas jakies pakiety z jakiegokolwiek repo?

Jesli tak to z jakiego i jak je wrzucic do systemu?

Z gory bardzo dziekuje.

Tak poza tym to wszystko inne dziala, oprocz kamerki:(

To wynik z systemu:

Bus 003 Device 002: ID 0402:5602 ALi Corp.

Pozdrawiam

Sorry że tak pozno odpisuje, ale cos tu nie zagladalam. Sciagasz zrodla do jakiegos katalogu np. uvc przez svn wpisujac w konsoli:

mkdir uvc
svn checkout svn://svn.berlios.de/linux-uvc/linux-uvc/trunk uvc

A pozniej juz prosto:

make
make install

Musi byc kernel-source zainstalowane. Restartujesz kompa i sprawdzasz:

ls -al /dev/video

Jesli nie masz np. tunera czy innego urzadzenia video wczesniej zainstalowanego to standardowo kamera bedzie pod /dev/video0 i w /dev/video bedzie dowiazanie. Uruchamiasz skype i testujesz :)

Tak pisze, moze sie komus przyda, chociaz to wszystko jest tu napisane: http://linux-uvc.berlios.de/ i tu. Trzeba tez pamietac przy aktualizacjach kernela zeby za kazdym razem zainstalowac sterowniki jeszcze raz dla nowego kernela (i przy okazji sciagnac nowsze).

Wtedy po prostu wpisujesz (bedac w katalogu uvc) :

make clean
svn up
make 
make install

I za każdym nowym zainstalowaniem ponowne uruchomienie. Powodzenia, teraz skype dobrze dziala z Acer Orbicam nawet przy sterownikach ATI - fglrx. (wczesniej cos nie bardzo bylo). Dziala mi tez audio w Fedorze 8 ale z jakoscia jest roznie :/ i w lapku slysze głos tylko w jednym glosniczku. Ech to Pulseaudio :/ Pozdro