czyzo Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 Witam. Chcialem umozliwic koledze odpalenie wirutalnego pulpitu na jego laptopie (z win XP). Komputer jset podlaczony przez siec lokalna (na karcie 1 Gbit LAN) wiec nie powinno byc problemu z szybkoscia lacza. Problem jest jednak innej natury. Na FC2 mam cos takiego jak VNC serwer. Jak sciagnolem sobie VNC Viewer ze stronki http://www.realvnc.com to wszystko pieknie dziala (prawie). Poniewaz monitor pracuje w rozdzielczosci: 1280x1024 jak odpale pulpit (_linuxa_ → Linuksa) ORT na laptopie to sie nie miesci (robi sie taki przesuwany) co jest denerwujace. No i oczywiscie nie mozna w programie VNC zmienic rozdzielczosci na mniejsza (albo jakos przeskalowac). Program RPD (standardowy na XP) ma taka opcje ale nie moge za jego pomoca polaczyc sie z FC2. Pytanie brzmi: co i jak skonfigurowac aby uzyskac w/w efekt ?? Czy vncserwer na FC2 czy RPD na XP, czy zainstalowac co innego na FC2 do takich rzeczy. Zamiast postow: szukaj w google lub to juz nie raz bylo opisywane na forum prosze przynajmniej o link do odpowiedniego postu/artykulu a najlepiej o PRECYZYJNA odpowiedz (step-by-step), gdyz jestem niewiele czajacym uzyszkodnikiem. BTW. Dzieki Waszym wskazowkom udalo mi sie podzielic neo+ na 2 komputery - wielkie dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackass Napisano Październik 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2004 o ile dobrze wiem to można odpalić vncserver w mniejszej rozdzielczości: vncserver -geometry <width>x<height> może (_sprubuj_ → spróbuj) ORT tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi