Skocz do zawartości

Jaki Notebook? Toshiba Z Athlonem64 X2 Czy Cos Na Intelu?

badkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam plan kupic laptopa, ot takiego do domu: troche Internet, troche pisania, czasem jakis film, prawnie zero gier, do ok 2700 pln.

Znalazlem Toshibe A210-15J z AMD Athlon™ 64 X2 TK-55 (mobilny ;) 1.8 GHz, generalnie wszystko majacy: 1GB ram, 120 GB dysk, 4 usb, firewire, wifi, bt, kamerka, tv-out, itd. Technicznie pewnie ok (to w koncu Toshiba), ale nie znalazlem w googlach potwierdzonego opisu udanej isntalacji Linuksa i to mnie martwi (znalazlem za to opis nieudanej na innym z serii A210). Nie ma też nic nt chipsetu, typu wifi, itd.

Jakie zdanie macie? Kazdy sensowny argument mile widziany....

Ciekawe, czy te Athlon™ 64 X2 TK-55 się grzeją i grzeją laptopa?

Alternatywa jest Lenovo N200 z Intelem T2310 lub T2330, pozostałe wyposażenie identyczne (funkcjonalnie). Na tym pewnie pojdzie Linux od "kopa", albo z drobym dlubaniem, w to wierze.

Pozdrawiam

--

ja mam fujitsu-siemens amilo 1510. prawie (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie narzekam (może z godzinę poświęciłem na znalezienie sposobu na uruchomienie beryla/compiza). laptop ma: turion x2 64 bitówka, 1 GB ramu, 120 GB dysk, 3 usb, sieciówka, modem, nagrywarka dvd, firewire, grafika ati radeon xpress 1100. zapłaciłem 2550 zł. teraz już chyba jest jeszcze taniej. fedora śmiga aż miło.

jeśli chodzi o codzienną pracę to jak najbardziej ok, tylko że codzienna praca u mnie a u Ciebie to mogą być dwie różne rzeczy. u mnie wygląda to tak: ciągłe programowanie, webmastering, prezentacje we flashu (to windowsy), w tle często chodzi albo torrent, albo z rapida ciągnę ok 10 mb/s, mp3 albo radio internetowe - zero zacięć.