sanji Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 Witam wszystkich! Użytkownikiem Fedory (6) jestem od miesiąca i właściwie jest to mój pierwszy kontakt z linuksem. Mimo, że temat pospolity, zakładam osobny post, bo przypadek ten nie pasuje do innych tu opisanych choć jest podobny. Siedzę już nad tym jakieś 2 tygodnie i mimo pewnych efektów, zaczynam w tym widzieć małą paranoję @_@ Zainstalowałem, a właściwie tylko skopiowałem na dysk katalogi Skype (wersja "static" - nie wiem czemu piszą na .skype.onet, że niezalecane). Skonfigurowałem ręczne /etc/asound.conf do postaci: #/etc/asound.conf start: pcm.!default { #domyślny dla KDE type plug slave.pcm "asymed" } pcm.asymed { #korzysta z niego KDE type asym playback.pcm "dmixer" capture.pcm "dsnooped" } pcm.dsp0 { #sound output dla Skype type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1024 slave { pcm "hw:0,0" period_time 0 period_size 1024 buffer_size 8192 rate 44100 } bindings { 0 0 1 1 } } ctl.dmixer { type hw card 0 } pcm.dsnooped { #sound input dla Skype type dsnoop ipc_key 1025 slave { pcm "hw:0,0" channels 2 period_size 256 periods 16 buffer_size 16384 rate 44100 } } #end. I... działa. Pod warunkiem, że program wystartuję wchodząc do folderu Skype przy pomocy Krusadera (root mode). Działają dzwonki, głos i mikrofon. Dmix działa jak należy i działanie Skype nie blokuje innych dźwięków w systemie. Jednak jeśli uruchomie program jako zwykły użytkownik dzwonki stają się niesłyszalne, ale cała reszta działa, blokując jednak kartę. Wygląda na to, że w tym przypadku skype nie korzysta z miksowania programowego. Jednak nawet jako root, uruchamiając dowiązanie do pliku wykonalnego skype znajdujące się w jakiejś innej likazlizacji niż ten plik efekt jest taki, jakbym robił to jako zwykły user. Więc pytanie klucz: JAKA TO RÓŻNICA skoro każdy z userów ma taką samą konfigurację? Czy to jest po prostu kolejna niespodzianka ze strony Skype, czy może coś istotnego pominąłem? Nie pomaga chmod 666 /dev/dsp Jak uruchomię w terminalu (jako nie-root) to wywala w międzyczasie takie bzdury: ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsnooped ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL asymed ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsp0 ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream ALSA lib pcm_dsnoop.c:497:(snd_pcm_dsnoop_open) The dsnoop plugin supports only capture stream ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsnooped ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL asymed ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsp0 ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream ALSA lib pcm_dsnoop.c:497:(snd_pcm_dsnoop_open) The dsnoop plugin supports only capture stream ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsnooped pozdrawiam Dziękuję za ewentualne zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Listopad 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2007 Ja to ujme tak: Ilekroc probowalem cokolwiek instalowac ze zrodel zawsze byly problemy albo podczas kompilacji albo juz po niej wiec zalecam Ci poprostu wywalic to w [ekhem] wrocic na strone Skype i zainstalowac Skype z paczki RPM jesli juz nie bedzie wersji dla FC6 tzn koncowka pliku nie bedzie fc6.rpm to zapraszam na rpm.pbone.net i tam mozliwe ze bedzie odpowiednia paczka dla Fedora Core 6, a jesli nie bedzie pozostaja niezwyciezone google (sa jeszcze bodajze 2 fajne "szukacze" paczek ale adresow nie pamietam i ciagle w googlach szukam) aha jeszcze w sprawie tych slow Czy to jest po prostu kolejna niespodzianka ze strony Skype... Niespodzianka to moze byc to ze na jednej stronie powstalo podejrzenie, ze Skype sobie podglada albo dane uzytkownika albo wrecz plik z haslem bo po wpisaniu jakiejs komendy okazuje sie ze Skype ma dostep do pliku hasla uzytkownika i czegos jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Listopad 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Zainstalowałem normalną wersję i wszystko działa bez niespodzianek. Chyba się wyjaśniło, dlaczego wesja "static" jest niezalecana. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi