Skocz do zawartości

Skype + Alsa + Dmix +users

sanji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Użytkownikiem Fedory (6) jestem od miesiąca i właściwie jest to mój pierwszy kontakt z linuksem.

Mimo, że temat pospolity, zakładam osobny post, bo przypadek ten nie pasuje do innych tu opisanych choć jest podobny.

Siedzę już nad tym jakieś 2 tygodnie i mimo pewnych efektów, zaczynam w tym widzieć małą paranoję @_@

Zainstalowałem, a właściwie tylko skopiowałem na dysk katalogi Skype (wersja "static" - nie wiem czemu piszą na .skype.onet, że niezalecane).

Skonfigurowałem ręczne /etc/asound.conf do postaci:

#/etc/asound.conf start:

pcm.!default {								  #domyślny dla KDE
type plug
slave.pcm "asymed"
}
pcm.asymed {								  #korzysta z niego KDE
type asym
playback.pcm "dmixer"
capture.pcm "dsnooped"
}
pcm.dsp0 {									   #sound output dla Skype
type plug
slave.pcm "dmixer"
}
pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
	pcm "hw:0,0"
	period_time 0
	period_size 1024
	buffer_size 8192
	rate 44100
}
bindings {
	0 0
	1 1
}
}
ctl.dmixer {
type hw
card 0
}
pcm.dsnooped {							 #sound input dla Skype
type dsnoop
ipc_key 1025
slave {
	pcm "hw:0,0"
	channels 2
	period_size 256
	periods 16
	buffer_size 16384
	rate 44100
}
}

#end.

I... działa. Pod warunkiem, że program wystartuję wchodząc do folderu Skype przy pomocy Krusadera (root mode). Działają dzwonki, głos i mikrofon.

Dmix działa jak należy i działanie Skype nie blokuje innych dźwięków w systemie.

Jednak jeśli uruchomie program jako zwykły użytkownik dzwonki stają się niesłyszalne, ale cała reszta działa, blokując jednak kartę. Wygląda na to, że

w tym przypadku skype nie korzysta z miksowania programowego.

Jednak nawet jako root, uruchamiając dowiązanie do pliku wykonalnego skype znajdujące się w jakiejś innej likazlizacji niż ten plik efekt jest taki,

jakbym robił to jako zwykły user.

Więc pytanie klucz: JAKA TO RÓŻNICA skoro każdy z userów ma taką samą konfigurację?

Czy to jest po prostu kolejna niespodzianka ze strony Skype, czy może coś istotnego pominąłem?

Nie pomaga

chmod 666 /dev/dsp

Jak uruchomię w terminalu (jako nie-root) to wywala w międzyczasie takie bzdury:

ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsnooped
ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL asymed
ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream
ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsp0
ALSA lib pcm_dmix.c:803:(snd_pcm_dmix_open) The dmix plugin supports only playback stream
ALSA lib pcm_dsnoop.c:497:(snd_pcm_dsnoop_open) The dsnoop plugin supports only capture stream
ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL asymed
ALSA lib control.c:910:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsp0
ALSA lib pcm_dsnoop.c:497:(snd_pcm_dsnoop_open) The dsnoop plugin supports only capture stream

pozdrawiam

Dziękuję za ewentualne zainteresowanie.

Ja to ujme tak:

Ilekroc probowalem cokolwiek instalowac ze zrodel zawsze byly problemy albo podczas kompilacji albo juz po niej wiec zalecam Ci poprostu wywalic to w [ekhem] wrocic na strone Skype i zainstalowac Skype z paczki RPM jesli juz nie bedzie wersji dla FC6 tzn koncowka pliku nie bedzie fc6.rpm to zapraszam na rpm.pbone.net i tam mozliwe ze bedzie odpowiednia paczka dla Fedora Core 6, a jesli nie bedzie pozostaja niezwyciezone google (sa jeszcze bodajze 2 fajne "szukacze" paczek ale adresow nie pamietam i ciagle w googlach szukam)

aha jeszcze w sprawie tych slow

Czy to jest po prostu kolejna niespodzianka ze strony Skype...

Niespodzianka to moze byc to ze na jednej stronie powstalo podejrzenie, ze Skype sobie podglada albo dane uzytkownika albo wrecz plik z haslem bo po wpisaniu jakiejs komendy okazuje sie ze Skype ma dostep do pliku hasla uzytkownika i czegos jeszcze...