Skocz do zawartości

Problemy Z Apt

Kriss

Rekomendowane odpowiedzi

Ciegle problemy z instalacja ciagle czegos brakuje sciagnałem juz trzy kolejne pakiety ktorych brakuje zeby po kolei siebie nawzajem zainstalowac, ale to nic nie daje, bo akzdy z nich po kolei sie nie chce zainstalowac,co mam zrobic ?? Siedze w linuksie od kilku dni i mecza te instalacje strasznie ... Macie jakies rade tego dotyczace ??

Po kolei brakuje pakietow, ktorej ja sciagam, staram sie je zainstalowac i znowu są braki... Są jakieś inne sposoby instalacji ?? wymuszenie przez nodeps nic nie daje, pisze że są konflikty (bez sensu bo z plikami man pomocy) Dokłądnie jakie błędy wychodza to nie pamietam, ale że barkuje pakietów, tylko ze ile tego można sciągać <_<

udała się instalacja jakoś w końcu ale nie chce się uruchomić <_< a to dlatego ze niby biblioteka librpm.so nie chodzi <_< a sprawdziłem posiadam zdaje sie taka biblioteke bo posiadam pakiet rpmlib. Co mam zrobic ?? tam jeszcze pisze jak uruchamiam 'apt-get dist-upgrade' (apt-get: error while loading shared libraries: librpm.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory) Macie jakieś porady ?? Zanim się tu zastrzele...

udała się instalacja jakoś w końcu ale nie chce się uruchomić  <_<  a to dlatego ze niby biblioteka librpm.so nie chodzi  <_<  a sprawdziłem posiadam zdaje sie taka biblioteke bo posiadam pakiet rpmlib. Co mam zrobic ?? tam jeszcze pisze jak uruchamiam 'apt-get dist-upgrade'  (apt-get: error while loading shared libraries: librpm.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory) Macie jakieś porady ?? Zanim się tu zastrzele...

Może i biblioteka librpm jest zainstalowana, ale w katalogu /lib lub /usr/lib nie ma pliku librpm.so ! Może jest plik o podobnej nazwie, spróbuj zrobić do niego dowiązanie symboliczne nazwe właśnie librpm.so i librpm.so.0 .

Jeśli nie pomoże spróbuj od nowa wgrać pakiet za pomocą : rpm -Uhv --force librpm a jak nie pomoże do dodaj do polecenia jeszcze --replacefiles --replacepkgs

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...