Thomolus Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Witam. Właśnie jestem w trakcie przenoszenia się na nową maszynę i przy okazji stwierdziłem, że dobrze byłoby zainstalować nowszą dystrybucję Fedory. Do tej pory na starym serwerze używam FC4, która spisuje się znakomicie między innymi jako serwer bazodanowy i WWW (rok ciągłej pracy 24/dobę bez sekundy przestoju). Oprócz systemu bazodanowego, serwera WWW i kilku innych funkcji serwer ten obsługuje prawie 20 drukarek (których lista potrafi się często zmieniać). I tu dochodzimy do sedna sprawy. Bodajże do FC6 w dystrybucji były dostępne narzędzia system-config-printer oraz system-config-printer-gui (akurat to drugie mnie nie interesuje). Pierwsze można było uruchomić w konsoli, drugie natomiast w środowisku graficznym. Czyżby od FC7 system-config-printer działa tylko w środowisku graficznym? Do tej pory starałem się instalować na serwerze dosyć minimalistyczną wersję systemu bez X'ów i innych zbędnych mi pakietów, a wszystko w wygodny sposób mogłem zrobić z konsoli logując się przez SSH. Czy obecnie już nie ma żadnego narzędzia pracującego w trybie tekstowym do konfiguracji drukarek? Jakoś nie uśmiecha mi się zarówno instalacja X'ów tylko do tego celu, jak i ręczne rzeźbienie w plikach konfiguracyjnych (przeważnie to lubię, ale bardzo się przyzwyczaiłem do system-config-printer, bo znacząco ułatwia mi zycie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Nie wiem, ale miałem podobnie jak chciałem livecd w trybie tekstowym zainstalować. F7 tak działało, a F8 za wszelką cenę chciało instalować w trybie graficznym. Myślę, że trzeba poszukać w dokumentacji co się zmieniło, albo jakiś parametr dodać, bo to nie możliwe żeby fedora tak odeszła od konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Tekstowego konfiguratora już nie ma. Konfigurację można przeprowadzić poprzez stronę www serwera CUPS. Adres tej strony to http://p-hosta:631 , czyli np. http://localhost:631 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomolus Napisano Listopad 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Wielkie dzięki adios . Kompletnie zapomniałem o takiej możliwości, mimo że kiedyś z tego korzystałem (a w zasadzie można powiedzieć, że trochę bawiłem się, bo tekstowy konfigurator był dla mnie w zupełności wystarczający). Wolę takie rozwiązanie niż instalować X'y . Zawsze staram się instalować tylko to, co jest mi (_na prawdę_ → naprawdę) ORT niezbędne. Po co mam później ściągać niepotrzebne megabajty przy yum update? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi