rostek Napisano Listopad 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2007 Witam, temat jest z pozoru blachy, ale czy jest mozliwosc regulacji JASNOSCI, KONTRASTU, NASYCENIA BARW dla ekranu ale poprzez oprogramowanie do karty graficznej w Fedorze? Tak jak ma to miejsce w Windowsie. CZy to jest kwestia sterownikow do karty graficznej czy jakas aplikacje mozna sciagnac? Niestety mam ponizsza karte graficzna: Radeon Mobility M6 LY (w laptopie Dell C610) i po zaintalowaniu sterownikow ATI (fglrx) xserwer sie wy***przyl. Chcialem zainstalwoac te sterowniki, bo chcialem miec mozliwosc regulacji jasnosci, kontrastu i nasycenia barw. Mozliwosci regulacji z poziomu laptopa sa zbyt slabe i jak dla mnie ekran swieci zbyt jasno. CZy wiecie jak sobie z tym poradzic. Prowadze walke z Linuksem, ale co krok to problem (a to karta WLAN Realtek, a to Java). Dzieki Pzdr Rostek I co? NIkt nie ma dla mnie rozwiazania? Od tej jasnosci ekranu w Fedorze, oczy mi pekna :-( pzdr Rostek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 czy jest mozliwosc regulacji JASNOSCI, KONTRASTU, NASYCENIA BARW dla ekranu ale poprzez oprogramowanie do karty graficznej w Fedorze? CZy to jest kwestia sterownikow do karty graficznej czy jakas aplikacje mozna sciagnac? Na pewno jest - ja mam sterowiniki nvidii i jest tam full wypas - ikonka NVIDIA X server settings daje możliwość korekcji gammy, jasności i kontrastu, więc sądze że podobny soft powinien być dla ATI Ale jeżeli nie znajdziesz to rzuć okiem na programik gddccontrol - może twój wyświetlacz w lapku obsługuje ddc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rostek Napisano Grudzień 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Dzieki za odpowiedz, na tym forum uzyskanie odpowiedzi graniczy z cudem. Sterowniki ATI do mojej karty graficznej wypieprzaja Xserver - dlatego pytam o jakas alternatywe. pzdr Rostek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baqers Napisano Styczeń 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 a ja gdzieś czytałem (bodajże na stronie faq.fedora.pl) że do pewnych modeli kart ATI, a raczej do któregoś tam modelu nie powinno się w ogóle sterów instalować, bo wystarczają te zaimplementowane w fedorze. A może paczka klaptop? W sumie jeszcze jej nie mam i nie wiem, może akurat będzie rozwiązaniem problemu, gdzieś słyszałem, że pomaga w konfiguracji laptopa. pozdrawiam, baqers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Styczeń 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 ... na tym forum uzyskanie odpowiedzi graniczy z cudem. Sterowniki ATI do mojej karty graficznej wypieprzaja Xserver - dlatego pytam o jakas alternatywe. ... Gdybyś się wysilił i poszukał, to znalazłbyś na przykład mój post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi