zaklik Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Witam Po dodaniu użytkownika, a następnie po wpisaniu komendy id nazwa_użytkownika pojawia mi się taka informacja context=root:system_r:unconfined_t:SystemLow-SystemHigh. Nie wiem czym to jest spowodowane i co może oznaczać. Nie jestem jakimś orłem w (_linuxie_ → Linuksie) ORT ale parę systemów już konfigurowałem i nic takiego się nie pojawiało. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2007 Napisz jakiej wersji RHEL używasz oraz czy system jest zaktualizowany? Rozumiem, że ten komunikat zostaje wypisany na konsolę. Zaloguj się na roota i wpisz sealert -b dzięki czemu przejrzych historię problemów z SELinuskem. Odnajdź odpowiedni wpis i wklej nam tutaj raport, to z pewnością coś poradzimy (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaklik Napisano Listopad 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Używam Red Hat Enterprise Linux 5 Basic. Nie jest jeszcze zaktualizowany ponieważ faktura z przelewem pójdzie dopiero dziś ;] ale z tego co sie orientuje to można go używać przez 30 dni. Komunikat oczywiście zostaje wypisany przez konsole. Po wpisaniu komendy sealert -b pojawia się okno setroubleshoot browser ale wygląda na to, że nie ma tam żadnych wpisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Heh, raczej chodziło mi o to, czy posiadasz wersję Client czy Server. Jeśli to jest Server, to ten komunikat jest jak najbardziej normalny. Po prostu zostaje wyświetlony konteks SELinuksa dla użytkownika. A jeśli to nie jest Server, to konteks podglądasz wydając polecenie id -Z. Miłej pracy na RHEL! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaklik Napisano Listopad 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2007 Dokładnie tak jest, już do tego doszedłem. To był komunikat SELinux. Oczywiście pracuję na wersji server. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi