Jump to content

Context=root:system_r:unconfined_t:systemlow-systemhigh

zaklik
 Share

Recommended Posts

Witam

Po dodaniu użytkownika, a następnie po wpisaniu komendy id nazwa_użytkownika pojawia mi się taka informacja context=root:system_r:unconfined_t:SystemLow-SystemHigh. Nie wiem czym to jest spowodowane i co może oznaczać. Nie jestem jakimś orłem w (_linuxie_ → Linuksie) ORT ale parę systemów już konfigurowałem i nic takiego się nie pojawiało. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Napisz jakiej wersji RHEL używasz oraz czy system jest zaktualizowany?

Rozumiem, że ten komunikat zostaje wypisany na konsolę. Zaloguj się na roota i wpisz

sealert -b

dzięki czemu przejrzych historię problemów z SELinuskem. Odnajdź odpowiedni wpis i wklej nam tutaj raport, to z pewnością coś poradzimy (;

Używam Red Hat Enterprise Linux 5 Basic. Nie jest jeszcze zaktualizowany ponieważ faktura z przelewem pójdzie dopiero dziś ;] ale z tego co sie orientuje to można go używać przez 30 dni. Komunikat oczywiście zostaje wypisany przez konsole. Po wpisaniu komendy sealert -b pojawia się okno setroubleshoot browser ale wygląda na to, że nie ma tam żadnych wpisów.

Heh, raczej chodziło mi o to, czy posiadasz wersję Client czy Server.

Jeśli to jest Server, to ten komunikat jest jak najbardziej normalny. Po prostu zostaje wyświetlony konteks SELinuksa dla użytkownika. A jeśli to nie jest Server, to konteks podglądasz wydając polecenie id -Z.

Miłej pracy na RHEL!