Kildyt Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 Witam użytkowników forum Mam problem z DVD. Programy pokazują mi, że pojemnść płyty wynosi 4.4 GB, a na płycie jest napisane, że posiada 4.7 GB. Sprzęt: laptop ACER Extensa 5204. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milosz_bozenski Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 mi jakoś trudno jest nagrać jakąkolwiek płytę dvd z danymi żeby zmieścić na niej 4,7 GB ... to jest chyba tak, jak z dyskami - niby 120 GB, a tak naprawdę mniej ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 to normalne... plyta niby ma 4.7 ale tak naprawde uzytecznej pojemnosci tylko 4,4gb...jesli trafisz na plyty gorszej jakosci to i 4,3gb beda mialy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 te 4.3 GB to mogą mieć plusy, a 4.4 minusy... głowy nie dam, ale jest tak, że minusy mają większą pojemność własnie o te 100mb, tylko dużo dvd-romów w troszkę starszych laptopach nie czyta minusów a już o "szukaj" nie wspomnę http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...p;mode=threaded [edit] źle napisałem, nie 100mb tylko niecałe 10mb, to jest poprawnie i tutaj widać (niby) dlaczego 4,7: DVD-R: 4,489MB 4,706,074,624 bajtów, czyli 4.383GB, DVD+R: 4,483MB 4,700,372,992 bajtów, czyli 4.377GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2007 Producenci płyt dla celów marketingowych przeliczają ilość danych mnożąc przez 1000(1Mb=1000KB), kiedy jak wiadomo 1Mb=1024KB - stąd ta różnica. Info takie można nawet przeczytać w pomocy dla K3b. ..jesli trafisz na plyty gorszej jakosci to i 4,3gb beda mialy... Ceny/producent płyt raczej nie maj wpływu na ilość danych (ja się nie spotkałem z takim przypadkiem) - ich jakość to już inna sprawa (szybkość nagrywania, odczytywania itd..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi