mtths Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Sprzęt: Notebook HP Omnibook 6100 (PIII 1GHz, 256MB RAM) kupiony używany. Problem występuje na Fedora 8, ale testowałem na innych Linuxach i dzieje się to na Ubuntu 7.10 i openSUSE 10.3 System startuje, po czym zaraz po uruchomieniu udev następuje b. szybkie pełne wyłączenie komputera. Przy Fedora 8 z płyty problem złagodził się poprzez dodanie do parametrów jądra, zazwyczaj skutecznych na nietypowy sprzęt "noapic acpi=off", ale mimo tego czasami takie wyłączenie występuje. Po zaktualizowaniu systemu - w tym nowsze jądro - nawet "noapic acpi=off" nie pomaga i muszę startować ze starszym jądrem. Co ciekawe używana też przeze mnie równolegle inna dystrybucja live cd Dynebolic startuje bez problemów nawet bez "noapic acpi=off". Szukałem w /var/log/messages, ale nie ma wpisów opisanych udev, a nie wiem jak znaleźć coś zapisane przez udev. Na googlach nie znalazłem nic na temat tego notebooka żeby ktoś miał podobne problemy z zainstalowaniem na nim (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Usiłowałem szukać też o udev i zatrzymywaniu przez nie systemu, ale albo źle szukam albo nie było czegoś dokładnie takiego. Problem ewidentnie wygląda na jakieś problemy z rozpoznawaniem sprzętu. Pytanie tylko po czyjej stronie leży Komputera czy systemu. Objawy raczej wskazują na system. Co może to powodować? Lub gdzie w systemie szukać głębiej przyczyn? Pozdrawiam MTTHS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi