chaos5194866 Napisano Październik 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 witam mam problem z zainstalowaniem gruba... przeszukalem forum... ale nikt niemial takich problemow jak ja : odpalam rescueCD i daje mu przeszukac dysk... pisze ze nie znaleziono (_linuxa_ → Linuksa) ORT... wiec przechodze do textowego... pisze chroot /mnt/sysimage... a on mi mowi ze brak pliku czy cos takiego.. kombinowalem z montowaniem partycji... odpalilem proga "grub-install" z partycji fedory... uruchomil sie wpisuje "./grub-install /dev/hda"... brak /sbin/grub [ale plik tam jest ] inaczej... /sbin/grub-install /dev/hda ... brak /sbin/grub i narazie jestem skazany na winsyfa :shock: pomocy! jak to zainstalowac?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 Odpal rescueCD. Wydaj polecenie sfdisk -s i dokładnie się zastanów gdzie masz partycję z linuksem! Potem zamountuj ją do istniejącego katalogu (utwórz go) i dopiero wtedy możesz uzywać polecenia chroot /katalog_z_zamontowanym_Linuksem. Teraz dopiero pobaw się z GRUbem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chaos5194866 Napisano Październik 6, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 hmmm... linuxowych partycji mam kilka [boot, root, home, / i swap] boot jest na hda6 a / na hda8, zamontowalem obydwie... wpisalem : chroot /mnt/hda8 <enter> grub-install /dev/hda <enter> "The file /boot/grub/stage1 not read correctly" co robie zle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 Skoro tak to spróbuj chrootnąć się na partycję roota. Jeśli nie pójdzie spróbuj tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chaos5194866 Napisano Październik 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 niechce chrootowac sie na /root, da sie tylko na / tego nastepnego sposobu jeszcze nie probowalem... brak czasu :/ da sie zbootowac fc2 z RescueCD [bez instalacji grub'a] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi