Skocz do zawartości

Problem Z Wifi, Toshiba Satellite A200, Fedora 8

drabar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie zainstalowałem Fedorę 8, wszystko przebiegło bezproblemowo. Przy pierwszym uruchomieniu bez żadnych przeszkód za pomocą WiFi połączyłem się z netem. Po pierwszym restarcie WiFi przestało działać. Sprzęt wykryty jest poprawnie (Intel Pro/Wireless 4596 AG). Nie jest to wina routera - pod windowsem wlan działa prawidłowo (próbowałem restartować router i karte wireless w laptopie). Komunikat jaki otrzymuję po próbie łączenia (kilkuminutowa przerwa):

Ustalanie IP dla wlan0... PING 192.168.2.1 (192.168.2.1) from 192.168.2.3 wlan0: 56(84) bytes of data.

--- 192.168.2.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, +3 errors, 100% packet loss, time 2019ms, pipe 3.
niepowodzenie.

Bardzo proszę o radę jak można sobie z tym poradzić. Z góry dzięki.

Zrobiłem to już, i wszystko się zgadza (to znaczy SSID ustawione jest na default - sytuacja analogiczna do eth0 które działa bez zarzutu). Zresztą Fedora podczas instalacji sama poprawnie skonfigurowała wifi i za pierwszym razem działało jak należy - problem powstał dopiero po restarcie (nie grzebałem w międzyczasie w żadnych ustawieniach dotyczących sieci). Po Twoim poście pokombinowałem troche z ustawieniami routera ale efekt jest dalej taki sam.

• 2 weeks later...

Problem może nie rozwiązany, ale rozpracowany. Mam jednak uszkodzony router - WiFi czasami działa, czasami nie. Odradzam wszystkim urządzenie EDIMAX 7084AR. Był raz w reklamacji i dalej jest uszkodzony. Poza tym nie działa funkcja przekierowywania portów, czyli kiszka ogólna.

niestety ludzie coraz czesciej kupuja routery bezprzewodowe poniewaz coraz czesciej kupuja laptopy, a to powoduje ze w naszym otoczeniu pojawia sie wiele sieci bezprzewodowych ktore konkuruja ze soba o pasmo i czestokroc modele routerow slabszych np. D-Link, Edimax, Datex i inne badziewie przegrywa z dobrymi rozwiazaniami jak Linksys/Cisco,

tak sie sklada ze obecnie mam taki router w domu na testach i jest zabawnie obserwowac poczynania sasiadow kiedy ich sieci na D-Linkach sie rozlaczaja...