MitS Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Witam! mam pytanie ... jak w F8 ustwić różne wartości globalne dla "locale" systemu ?? Patrzyłem w /etc/profile ale tam są jakieś skrypty bashowe a chciałbym zmienić obecne wartości które się pokazują po wydaniu polecenia $ locale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 /etc/sysconfig/i18n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 no własnie już patrzyłem do tego pliku ale jest tam tylko to: LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" a polecenie $ locale daje mi wynik taki: LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= wiec chyba to nie ten plik ... czy może się myle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 wiec chyba to nie ten plik ... czy może się myle ? Mylisz się. Popatrz na to: [root@ecik ~]# locale LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= [root@ecik ~]# cat /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" [root@ecik ~]# vim /etc/sysconfig/i18n [root@ecik ~]# cat /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="en_GB" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" [root@ecik ~]# su - [root@ecik ~]# locale LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME=en_GB LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= [root@ecik ~]# date Sun Dec 16 16:21:30 CET 2007 Musiałem po zmianach w pliku zrobić su - żeby powłoka ponownie załadowała ustawienia profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Grudzień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 faktycznie działa tylko niestety dla samego roota :/ a chciałęm by było to globalnie (bez zamieszaczania wpisów w .profile / .bash_profile) ... jak zrobić by te informacje które są w tym pliku byly czytane przez zwyklego usera ??? ps. mam xterma i nie wiem czemu jak wciskam lewy alt i np. cyfrę 2 to pojawia mi się górny index 2 ... ja z tym se można poradzić ?? (myślałęm że to wina powyższych wpisów ale chyba nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 faktycznie działa tylko niestety dla samego roota :/ a chciałęm by było to globalnie (bez zamieszaczania wpisów w .profile / .bash_profile) ... jak zrobić by te informacje które są w tym pliku byly czytane przez zwyklego usera ??? Będziesz się musiał prawdopodobnie całkiem wylogować z X-ów, albo zrestartować komputer. Bo, co ciekawe, gdy na konsoli wykonasz polecenie typu su - ecik, czyli zalogujesz się na samego siebie to wtedy locale zaczynają działać. ps. mam xterma i nie wiem czemu jak wciskam lewy alt i np. cyfrę 2 to pojawia mi się górny index 2 ... ja z tym se można poradzić ?? (myślałęm że to wina powyższych wpisów ale chyba nie) To raczej coś z układem klawiatury w xorg.conf (o ile dobrze rozumiem ;]). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi