Tyski Napisano Grudzień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 Chciałbym połączyć wszystkie dane z mojej płyty instalacyjnej Fedory 8 + aktualizacje jakie do niej doszły i jakieś kodeki, wine i compiz-fusion, przez program revisor. Jak to zrobić ? Czytałem artykuł http://www.hakin9.org/upload/linux+/PDFVersion/Revisor.pdf ale qrcze nie moge pojąć jak sie te repozytoria robi... Bo piszą że przyspieszy mi bardzo tworzenie obrazu jak utworze repozytorium z płyty ale jak to zrobić? Jestem początkujący proszę o łopatologiczną pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Grudzień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 Po pierwsze potrzebujesz program createrepo: yum install createrepo Tereaz kopiujesz pakiety jakie chcesz mieć w swoim repozytorium do katalogu, dajmy na ta to /home/UŻYTKOWNIK/mojerepo. Odpalasz konsolę wchodzisz do tego katalogu i dajesz polecenie createrepo -d Teraz musisz dodać repozytorium do revisora - edytujesz jako root plik /etc/revisor/conf.d/revisor-f8-i386.conf (jak używasz innej architektury to edytujesz plik który odpowiada twojej konfiguracji). W pliku konfiguracyjnym dodajesz: [mojerepo] name=mojerepo baseurl=file:///home/UZYTKOWNIK/mojerepo/ enabled=1 gpgcheck=0 Jeśli chodzi o płytę DVD, to najlepiej chyba jest dodać do /etc/fstab wiersz: /dev/scd0 /media/dvd iso9660 noauto,owner,ro,users 0 0 Pamiętaj żeby dać enter po dodaniu tej linii w fstab, scd0 - to mój napęd, sprawdź, czy masz takie samo oznaczenie(zrobisz to np. programem hwbrowser - instalacja yumem) Teraz tylko dodajesz znowu do pliku konfiguracyjnego revisora: [dvd] name=dvd baseurl=file:///media/dvd/ enabled=1 gpgcheck=0 Powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi