Skocz do zawartości

Revisor Fedora 8

Tyski

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym połączyć wszystkie dane z mojej płyty instalacyjnej Fedory 8 + aktualizacje jakie do niej doszły i jakieś kodeki, wine i compiz-fusion, przez program revisor.

Jak to zrobić ? Czytałem artykuł http://www.hakin9.org/upload/linux+/PDFVersion/Revisor.pdf ale qrcze nie moge pojąć jak sie te repozytoria robi... Bo piszą że przyspieszy mi bardzo tworzenie obrazu jak utworze repozytorium z płyty ale jak to zrobić?

Jestem początkujący proszę o łopatologiczną pomoc :)

Po pierwsze potrzebujesz program createrepo:

yum install createrepo

Tereaz kopiujesz pakiety jakie chcesz mieć w swoim repozytorium do katalogu, dajmy na ta to /home/UŻYTKOWNIK/mojerepo. Odpalasz konsolę wchodzisz do tego katalogu i dajesz polecenie

createrepo -d

Teraz musisz dodać repozytorium do revisora - edytujesz jako root plik /etc/revisor/conf.d/revisor-f8-i386.conf (jak używasz innej architektury to edytujesz plik który odpowiada twojej konfiguracji). W pliku konfiguracyjnym dodajesz:

[mojerepo]
name=mojerepo
baseurl=file:///home/UZYTKOWNIK/mojerepo/
enabled=1
gpgcheck=0

Jeśli chodzi o płytę DVD, to najlepiej chyba jest dodać do /etc/fstab wiersz:

/dev/scd0        /media/dvd        iso9660 noauto,owner,ro,users 0 0

Pamiętaj żeby dać enter po dodaniu tej linii w fstab, scd0 - to mój napęd, sprawdź, czy masz takie samo oznaczenie(zrobisz to np. programem hwbrowser - instalacja yumem) Teraz tylko dodajesz znowu do pliku konfiguracyjnego revisora:

[dvd]
name=dvd
baseurl=file:///media/dvd/
enabled=1
gpgcheck=0

Powinno działać.