Skocz do zawartości

Fc8 Primergy Rx100 S4

schiller

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z zainstalowaniem Fedory 8 na serwerze Fujitsu Siemens RX100 S4. Dotyczy to karty grafiki. Sprzęt posiada zintegrowany układ Matroxa. Proces instalacji do momentu restartu jest poprawny. Po ponownym uruchomieniu obraz wyswitlany jest 3/4 wysokości obrazu. Dolna część ekranu jest zaszumiona i znikształocona tak że obraz jest zupełnie nieczytelny (jakby układ graficzny był uuszkodzony). Na systemie Knpix 5.1 system uruchamia sie bez problemu w nominalnej rozdzielczości.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Witam,

Mam problem z zainstalowaniem Fedory 8 na serwerze Fujitsu Siemens RX100 S4. Dotyczy to karty grafiki. Sprzęt posiada zintegrowany układ Matroxa. Proces instalacji do momentu restartu jest poprawny. Po ponownym uruchomieniu obraz wyswitlany jest 3/4 wysokości obrazu. Dolna część ekranu jest zaszumiona i znikształocona tak że obraz jest zupełnie nieczytelny (jakby układ graficzny był uuszkodzony). Na systemie Knpix 5.1 system uruchamia sie bez problemu w nominalnej rozdzielczości.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

na serwerze Fujitsu Siemens RX100 S4 nie ale na HP kiedyś miałem podobny problem, ale było to dawno a rozwiązanie okazało się banale, choć Ciebie pewnie nie zadowoli. Przy instalacji fc3 lub 4 też był problem z wyświetlaniem po restarcie, Zdecydowaliśmy się na zmianę strategii systemu poleciał suse - do dziś działa poprawnie choć trybu graficznego nie juz nie uruchamiam, ponieważ szkoda mi jest zasobów. Moja sugestia, choć może być chybiona a Tobie nie leżeć, ustawić uruchamianie na tryb textowy ....

Hmm....no cóż tryb tekstowy to ostateczność i biorę to pod uwagę. Poza tym serwer i tak będzie chodził w init3. Ale chcę mieć możliwość zalogowania się do VNC w KDE lub Gnome. Poszperałem troche na forach i owszem problem jest znany. Winne są oczywiście drivery do Matroxa. Na sterach VESA nie ma szumów ale rozdzielczość 640x480 max.

Tak czy inaczej dalej szukam rozwiązania, które w pełni zaspokoi moje wymagania :rolleyes: . Zmiana systemu nie wchodzi w grę.

• 2 weeks later...

proponuję sprawdzić jaki sterownik pojawia się w pliku xorg.conf w przypadku Knoppiksa i wyedytować xorg.conf w Fedorze

FS Primergy sprzedawany jest wraz z Red Hat Enterprise Linux więc powinno wszystko chodzić, możesz również sprawdzić na CentOS'ie,