przemal Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Witam, Kiedy odtwarzam film z napisami w programach korzystających z silnika xine, z włączonym compizem, obraz w filmie w czasie kiedy pojawiają się napisy zaczyna się przycinać (jeżeli film leci nie na pełnym ekranie na czas trwania napisów zamraża się cały obraz). Problem ten występuje jedynie przy włączonym compizie. Próbowałem już zmieniać ustawienia w xorg.conf (dodawałem i usuwałem moduły, zmieniałem opcje grafiki w sekcji device), jaki i w compizie (zmieniałem ustawienia dla nieprzezroczystości okien, włączałem i wyłączałem pluginy), w kaffeine (testowałem sterowniki obrazu: xv, xshm i kilka innych). Próbowałem również przeinstalowywać compiza z repo fedory, później przełączyłem się na repozytorium http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/fusion...piz-fusion.repo co miałem nadzieje że pomoże ale niestety. Problem ten również występuje na czystej instalacji systemu, z zainstalowanymi sterownikami nvidia i silnikiem xine z repo livna i compizem z repozytowium fedory jak i tym z http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/fusion...piz-fusion.repo. Niestety jak na razie nie udało mi się rozwiązać tego problemu, dlatego też jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co zrobić żeby działało to będę bardzo wdzięczny za pomoc. grafika: nvidia 6600gt System: fedora 8 x86_64, repozytoria: livna, http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/fusion...piz-fusion.repo xorg.conf: # nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings # nvidia-settings: version 1.0 (buildmeister@builder26) Wed Sep 12 14:29:53 PDT 2007 Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" # Screen 0 "Screen0" 0 0 Screen "Screen0" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" InputDevice "Mouse0" "CorePointer" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules" EndSection Section "Module" # Load "GLcore" # OpenGL core functionality # Load "bitmap" # bitmap support Load "dbe" # double buffer extension # Load "ddc" # Display Data Channel (automatic configuration of your display) Load "dri" # Direct rendering infrastructure (3D Acceleration) Load "extmod" # miscellaneous X server extensions Load "freetype" # Freetype Font support Load "glx" # OpenGL extension to the X window system # Load "int10" # BIOS video services Load "record" # ??? # Load "speedo" # Speedo Font support # Load "type1" # Type1 Font support # Load "v4l" # The Video 4 Linux extension # Load "vbe" # Vesa BIOS Extensions # Load "i2c" # Load "fbdevhw" EndSection Section "ServerFlags" # Option "AIGLX" "false" # Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid Identifier "Monitor0" VendorName "Iiyama" ModelName "Iiyama MF901U, VisionMaster 452" HorizSync 30.0 - 96.0 VertRefresh 50.0 - 180.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" BusID "PCI:5:0:0" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 6600 GT" Option "NoLogo" "True" # Option "DamageEvents" "True" # Option "UseEvents" "False" # Option "TripleBuffer" "False" #true if >= 256MB video ramu Option "AddARGBVisuals" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" # Option "DynamicTwinView" "False" # Option "DisableGLXRootClipping" "True" # Option "RenderAccel" "True" #dodane # Option "BackingStore" "True" #dodane # Option "AllowGLXWithComposite" "True" #dodane EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" #Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1280x768" "1280x720" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" "640x400" "640x350" EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Ustawienia compiza: [shift] as_initiate_key = <Alt>Tab [switcher] as_next_key = Disabled [core] as_active_plugins = regex;text;move;shift;png;imgjpeg;zoom;svg;snow;workarounds;core;decoration;wobb ly;place;dbus;minimize;resize;video;fade;scale s0_hsize = 1 s0_sync_to_vblank = false s0_outputs = 1280x1024+0+0 [decoration] as_command = emerald --replace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Nie potrzebnie mieszasz:) Stawiam na to ze nie zmieniales wyjscia wideo? Sprobuj zmienic wyjscie na inne co uzywasz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Grudzień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Masz na myśli wyjście wideo, które ustawia się w opcjach silnika xine (xv, opengl, xshm, xvmc...)? Bo jeżeli tak to przetestowałem już wszystkie i na każdym to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Tak to ... no to nie wiem co nie tak moze byc .... a probowales tego gl wyjscia tez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Grudzień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2007 opengl próbowałem chyba na samym początku zaraz po xshm, z tym że opengl wypróbowałem w gxine, bo kaffeine wyrzucało błąd "Nie można uruchomić nowego sterownika wideo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi