Skocz do zawartości

Niska Wydajność 3d

crisper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Moj problem polega na dziwnie niskiej wydajność grafiki 3D, sterowniki do grafiki instalowałem tak jak pisze na wiki ( czyli z RPM),Wszystko elegancko , uruchomiłem system ponownie , odpalam Enemy Territory a tu zonk - gra chodzi jakby miała z 30 fps a w liczniku pokazuje się 76 stale. No nic więc zwiekszyłem sobie com_maxfps do 125 o dziwo utrzymuje stale 125 ( czasami spadnie do 100).A gra dalej działa jakby miala 30 fps :/ Stwierdziłem ze to błąd gierki ( może za nowe jądro :)) odpaliłem Cedege i jej testy 3D , tam ujżałem jak zebatki kręcą się naprawde wolno ( coś ala akceleracja software'owa).Poprostu poddaje się-stery do grafiki są najnowsze v169 , graf: GF6600GT.Dodatkowo na Mandrivie, na tym samym kompie ( drugi dysk) gra chodzi idealnie( na MANDRIVIE!!!).Proszę o pomoc jestem nowicjuszem w Fedorze ( dziś stawiałem :)).Pozdro.

Problem po częsci rozwiązany : wydajność w ogromnej mierze zależy od środowiska graficznego. Tak więc na GNOME + Compiz-fusion gra działa tak jak powyżej napisałem , na KDE + Compiz-fusion trochę lepiej ( względna płynność , ilość fps odczuwalnie wieksza, licznik pokazuje 60 fps).Natomiast na samym Xfce gra śmiga tak jak na Mandrivie(KDE 3.5.6).Pomimo wyłącznie Compiz-fusiona wydajność na KDE i GNOMIE nie poprawiła się ( dziwne... <_< ). Czy ktoś mi wytłumaczy jak to możliwe że w ultra wolnej Mandrivie grafika 3D lepiej działa?