Skocz do zawartości

Mikrofon I Skype

milosz_bozenski

Rekomendowane odpowiedzi

kurcze męczy mnie jedna rzecz ...

otóż na skypie nie łapie mi mikrofonu. czym to się objawia ? dzwonię na test call'a i zostawiam wiadomość ... gdy ją odsłuchuję, to nie pojawia się, tylko pojawia się dźwięk rozpoczęcia nagrywania i od razu dźwięk zakończonego nagrywania. gdy do kogoś dzwonię, to też jestem kompletnie nie słyszany. ale mikrofon działa, bo gdy mówię do niego, słyszę się przez głośniki.

skype mam w wersji beta najnowszej dla linuksa

jeśli chodzi o ustawienia Sound In w skypie to aktualnie mam zaznaczone Default Device, ale przy innych opcjach też nie działa. w Sound IN mam takie opcje wyboru:

HDA ATI SB (hw:SB,0)
HDA ATI SB (plughw:SB,0)
HDA ATI SB (hw:SB,1)
HDA ATI SB (plughw:SB,1)
HDA ATI SB (hw:SB,2)
HDA ATI SB (plughw:SB,2)
HDA ATI SB (hw:SB,6)
HDA ATI SB (plughw:SB,6)

używam F7, jajko: 2.6.23.1-21.fc7, Gnome: 2.18.3

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki :)

Hmmm... Wejdź w "wykrywanie karty dźwiękowej i odtwórz dźwięk czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT karta działa jak należy...

Następnie mmm Multimedia--->KMix (w Gnome znajdź mikser dźwięku jeśli nie będzie KMix lub jeśli nie masz KDE)

Sprawdź czy mikrofon jest zaznaczony jako urządzenie nagrywające i czy nie jest wyciszone...

No i najważniejsze... zalecam używanie słuchawek z mikrofonem bowiem z doświadczenia wiem, że głośniki/słuchawki osobno a mikrofon osobno może dać niezbyt ciekawe efekty aczkolwiek nie musi to być regułą ;)

No i najważniejsze... zalecam używanie słuchawek z mikrofonem bowiem z doświadczenia wiem, że głośniki/słuchawki osobno a mikrofon osobno może dać niezbyt ciekawe efekty aczkolwiek nie musi to być regułą ;)

A co za różnica? Tyle tylko, że są na jednym pałąku, nic więcej.

W terminalu wklep: alsamixer i zobacz, czy mikrofon jest wlączony. Poza tym za chwilę ktoś napisze: było 100 razy i będzie miał rację. Sam miałem taki problem i pisałem wątek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...