redchili Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 Witam ! Chciałem podłączyć swój Sony Ericsson przez kabel usb ale nie wychodzi mi jakoś. Zainstalowałem gammu. Później chciałem zainstalować wammu ale tu wyszedł mi taki oto błąd: Error: Missing Dependency: libGammu.so.2 is needed by package python-gammu no i nie wiem co dalej z tym fantem począć proszę o jakiekolwiek wskazówki. pozdrawiam w tym Nowym Roku 2008 (kernel 2.6.23.9-85.fc8) //===== laczenie postow ===== troszke poszperalem i wyszlo mi to ze brakujace libGammu.so.2 jest w gammu-libs-1.13.0-1.fc8 i gammu-1.12.0-27, a ja mam zainstalowana gammu-libs-1.17.0-1.fc8 , który zawiera libGammu.so.3. czy to znaczy ze mam cofnac sie do poprzedniej wersji ? czy mam odinstalowac 1.17 i zainstalowac 1.13 a pózniej 1.17 ? co mam w takiej sytuacji zrobic ? nie jestem w tym dobry wiec prosze o jakiekolwiek wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 Spróbuj zrobić dowiązanie symboliczne $ su - # ln -s /usr/lib/libGammu.so.3 /usr/lib/libGammu.so.2 Jak nie będzie działać (a to możliwe) $ su - # rm -Rf /usr/lib/libGammu.so.2 # yum remove gammu-libs # yum install gammu-libs-1.13.0-1.fc8 PS: Nie ja tu jestem od upominania ale nie pisz dwóch postów pod rząd, a i czemu znajduję się to w "OFFTOPIC" - bardziej pasuje do "Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki" // moderacja (exbros) -Sorry, to bylo niedopatrzenie. Zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redchili Napisano Styczeń 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 dzięki za odpowiedź Spróbuj zrobić dowiązanie symboliczne # su - # ln -s /usr/lib/libGammu.so.3 /usr/lib/libGammu.so.2 tak jak przewidziałeś nie poszło # su - # rm -Rf /usr/lib/libGammu.so.2 # yum remove gammu-libs # yum install gammu-libs-1.13.0-1.fc8 instalacja wersji 1.13 dodała libGammu.so.2 ale instalacja samego gammu usunęła ją i zainstalowała poprzednią wersję czy są jakiś inne możliwości ? może coś źle z tym zrobiłem ? PS: Nie ja tu jestem od upominania ale nie pisz dwóch postów pod rząd, a i czemu znajduję się to w "OFFTOPIC" - bardziej pasuje do "Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki" przepraszam nie zauważyłem, że mogłem edytować poprzedni post, co do przełączenia to masz rację można go przepiąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Styczeń 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 Możesz to zrobić w dwojaki sposób. 1. Skopiować ze starszej wersji plik "libGammu.so.2" a obok niego "legalnie" zainstalowany pakiet "gammu-libs-1.17.0-1.fc8". 2. Korzystać ze starszej wersji oprogramowania. Oba sposoby mają wady i zalety. Ściągasz TO. Prawym klawiszem wybierasz "Rozpakuj tutaj". Skopiuj sam plik "libGammu.so.2" albo wszystko do katalogu /usr/lib/ (Pamiętaj robisz to jako root). Niska szansa, ale może się zdażyć, że Linux odmówi Ci współpracy po takim zabiegu! $ su - # yum remove gammu gammu-libs # yum install gammu-1.13.0 Powinno ściągnąć i zainstalować gammu w starszej wersji z biblioteką "libGammu.so.2". Pamiętaj że nowsze nie znaczy że lepsze Jak bedzes miał jeszcze jakieś problemy, to pisz śmiało! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redchili Napisano Styczeń 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2008 super. dzięki za pomoc. udało się drugim sposobem, zainstalowałem: Wammu 0.19Python 2.5.1wxPython 2.8.4.0python-gammu 0.22 Gammu 1.13.0 ale to nie koniec problemów. nie mogę teraz znaleźć telefon podpięty do usb. mam nadzieje, że to kwestia ustawień. troszkę poszperam w sieci, a jeśli będę miał problem to pozwolę sobie kontynuować ten wątek. dzięki Kalashnikov i pozdrawiam chyba będę musiał powiedzieć PAS Gammu odpala się prawidłowo, usb sprawdzam: [root@localhost ~]# lsusb Bus 004 Device 001: ID 0000:0000 Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 002: ID 0fce:d016 Sony Ericsson Mobile Communications AB Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 czyli jest OK. ale jak wybieram wyszukanie telefonu w gammu to ni wywala się program. ręcznie wybieram po kolei dostępne usb (/dev/ttyS0, ...1, ...2, ...3 lub /dev/ttyACM0 lub ... 1,) później typ połączenia: (głównie at) i nic. nie znajduje telefonu. jeśli ktoś ma jakąś propozycję to b. proszę. w necie większość pisze, że albo mają podobne problemy jak ja albo że zainstalowali i wszystko u nich działa więc nie wiem co może być przyczyną: moja instalacja, telefon (nie, bo dostęp do pamięci w karcie mam), za wszelką pomoc z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Nie wiem, czy Ci to jakoś pomoże, ale jeżeli wierzyć plikowi ChangeLog dołączonemu do plików źródłowych 20071215 - 1.16.0 [+] * Added identification of some Sony-Ericsson and Sharp phones. Być może to jest problemem który Ciebie dotyczy. Będziesz musiał skorzystać z wersji najnowszej albo 1.16.0. Możesz skompilować program samemu lub utworzyć RPM przy pomocy programu checkinstall, w ostateczności wykorzystaj moją poradę nr 1 z mojego wcześniejszego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Styczeń 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 Działa super ale z najnowszych plików tu jest zrzut ekrnu a tu pliki z których korzystałem. Nawet nie pytaj w jakiej kolejności instalowałem, bo tak się zakręciłem tą instalką,że sam nie wiem Mam telefon SE 750i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redchili Napisano Styczeń 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2008 dzisiaj aktualizowałem system i chyba poprawili paczki i zainstalowało mi się to co Tobie, czyli [root@localhost ~]# rpm -qa |grep gammu gammu-libs-1.17.0-1.fc8 python-gammu-0.24-1.fc8.1 gammu-1.17.0-1.fc8 ale nadal mam problem z wyszukaniem telefonu. i chyba wiem gdzie tkwi błąd, chyba na Twoim zrzucie ekranu zauważyłem różnice z moim: - zobaczyłem, że pokazuje Ci coś na temat firmware - u mnie tego nie ma - wersja wammu Ty masz 0,25 a ja 0,19 teraz spróbuje zaktualizować wammu a mam pytanko czy firmware muszę mieć zainstalowany a jeśli tak to jaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Styczeń 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 teraz spróbuje zaktualizować wammu a mam pytanko czy firmware muszę mieć zainstalowany a jeśli tak to jaki ? to sie pojawia dopiero jak jest podłączony telefon, a wammu trzeba wyżej na 19 mi tez nie dzialalo tam zostawilem linka do pliku pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redchili Napisano Styczeń 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2008 tam zostawiłem linka do pliku zrzutem ekranu jest , ale katalog wammu jest pusty "tam" już nic nie ma :?: mogę prosić jeszcze raz o wystawienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Styczeń 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2008 mogę prosić jeszcze raz o wystawienie Oczywiście źe tak, nie zwróciłem uwagi. Jak wrócę z pracy, to uzupełnie ten katalog. pozdrawiam Edit nie mam pojęcia co jest, bo plik jest tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redchili Napisano Styczeń 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2008 nie mam pojęcia co jest, bo plik jest tutaj super, dzięki serdeczne zainstalowałem i działa tylko mam małe pytanko, działa ale tylko dla konta root dla zwykłego użytkownika twierdzi że nie ma dostępu do usb, ale to już chyba inna beczka. jeszcze raz dzięki i chyba można zakończyć wątek pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi