Skocz do zawartości

Instalacja Wammu, Gammu

redchili

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciałem podłączyć swój Sony Ericsson przez kabel usb ale nie wychodzi mi jakoś.

Zainstalowałem gammu. Później chciałem zainstalować wammu ale tu wyszedł mi taki oto błąd:

Error: Missing Dependency: libGammu.so.2 is needed by package python-gammu

no i nie wiem co dalej z tym fantem począć :(

proszę o jakiekolwiek wskazówki.

pozdrawiam w tym Nowym Roku 2008

(kernel 2.6.23.9-85.fc8)

//===== laczenie postow =====

troszke poszperalem i wyszlo mi to ze brakujace libGammu.so.2 jest w gammu-libs-1.13.0-1.fc8 i gammu-1.12.0-27, a ja mam zainstalowana gammu-libs-1.17.0-1.fc8 , który zawiera libGammu.so.3.

czy to znaczy ze mam cofnac sie do poprzedniej wersji ? czy mam odinstalowac 1.17 i zainstalowac 1.13 a pózniej 1.17 ? co mam w takiej sytuacji zrobic ?

nie jestem w tym dobry wiec prosze o jakiekolwiek wskazówki

Spróbuj zrobić dowiązanie symboliczne

$ su -
# ln -s /usr/lib/libGammu.so.3 /usr/lib/libGammu.so.2

Jak nie będzie działać (a to możliwe)

$ su -
# rm -Rf /usr/lib/libGammu.so.2
# yum remove gammu-libs
# yum install gammu-libs-1.13.0-1.fc8

PS: Nie ja tu jestem od upominania ale nie pisz dwóch postów pod rząd, a i czemu znajduję się to w "OFFTOPIC" - bardziej pasuje do "Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki"

// moderacja (exbros) -Sorry, to bylo niedopatrzenie. Zrobione :)

dzięki za odpowiedź

Spróbuj zrobić dowiązanie symboliczne

# su -

# ln -s /usr/lib/libGammu.so.3 /usr/lib/libGammu.so.2

tak jak przewidziałeś nie poszło

# su -

# rm -Rf /usr/lib/libGammu.so.2

# yum remove gammu-libs

# yum install gammu-libs-1.13.0-1.fc8

instalacja wersji 1.13 dodała libGammu.so.2 ale instalacja samego gammu usunęła ją i zainstalowała poprzednią wersję

czy są jakiś inne możliwości ? może coś źle z tym zrobiłem ?

PS: Nie ja tu jestem od upominania ale nie pisz dwóch postów pod rząd, a i czemu znajduję się to w "OFFTOPIC" - bardziej pasuje do "Sprzęt - konfiguracja i instalacja, sterowniki"

przepraszam nie zauważyłem, że mogłem edytować poprzedni post, co do przełączenia to masz rację można go przepiąć

Możesz to zrobić w dwojaki sposób.

1. Skopiować ze starszej wersji plik "libGammu.so.2" a obok niego "legalnie" zainstalowany pakiet "gammu-libs-1.17.0-1.fc8".

2. Korzystać ze starszej wersji oprogramowania.

Oba sposoby mają wady i zalety.

1. Ściągasz TO. Prawym klawiszem wybierasz "Rozpakuj tutaj". Skopiuj sam plik "libGammu.so.2" albo wszystko do katalogu /usr/lib/ (Pamiętaj robisz to jako root). Niska szansa, ale może się zdażyć, że Linux odmówi Ci współpracy po takim zabiegu!

2. $ su -
    # yum remove gammu gammu-libs
    # yum install gammu-1.13.0

Powinno ściągnąć i zainstalować gammu w starszej wersji z biblioteką "libGammu.so.2".

Pamiętaj że nowsze nie znaczy że lepsze ;) Jak bedzes miał jeszcze jakieś problemy, to pisz śmiało!

super. dzięki za pomoc. udało się drugim sposobem, zainstalowałem:

Wammu 0.19Python 2.5.1wxPython 2.8.4.0python-gammu 0.22 Gammu 1.13.0

ale to nie koniec problemów. nie mogę teraz znaleźć telefon podpięty do usb. mam nadzieje, że to kwestia ustawień. troszkę poszperam w sieci, a jeśli będę miał problem to pozwolę sobie kontynuować ten wątek.

dzięki Kalashnikov

i pozdrawiam

chyba będę musiał powiedzieć PAS :(

Gammu odpala się prawidłowo, usb sprawdzam:

[root@localhost ~]# lsusb
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 002 Device 002: ID 0fce:d016 Sony Ericsson Mobile Communications AB 
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000  
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000

czyli jest OK. ale jak wybieram wyszukanie telefonu w gammu to ni wywala się program. ręcznie wybieram po kolei dostępne usb (/dev/ttyS0, ...1, ...2, ...3 lub /dev/ttyACM0 lub ... 1,) później typ połączenia: (głównie at) i nic. nie znajduje telefonu.

jeśli ktoś ma jakąś propozycję to b. proszę.

w necie większość pisze, że albo mają podobne problemy jak ja albo że zainstalowali i wszystko u nich działa więc nie wiem co może być przyczyną: moja instalacja, telefon (nie, bo dostęp do pamięci w karcie mam),

za wszelką pomoc z góry dzięki

Nie wiem, czy Ci to jakoś pomoże, ale jeżeli wierzyć plikowi ChangeLog dołączonemu do plików źródłowych

20071215 - 1.16.0

[+] * Added identification of some Sony-Ericsson and Sharp phones.

Być może to jest problemem który Ciebie dotyczy. Będziesz musiał skorzystać z wersji najnowszej albo 1.16.0. Możesz skompilować program samemu lub utworzyć RPM przy pomocy programu checkinstall, w ostateczności wykorzystaj moją poradę nr 1 z mojego wcześniejszego posta.

dzisiaj aktualizowałem system i chyba poprawili paczki i zainstalowało mi się to co Tobie, czyli

[root@localhost ~]# rpm -qa |grep gammu
gammu-libs-1.17.0-1.fc8
python-gammu-0.24-1.fc8.1
gammu-1.17.0-1.fc8

ale nadal mam problem z wyszukaniem telefonu. i chyba wiem gdzie tkwi błąd, chyba ;)

na Twoim zrzucie ekranu zauważyłem różnice z moim:

- zobaczyłem, że pokazuje Ci coś na temat firmware - u mnie tego nie ma

- wersja wammu Ty masz 0,25 a ja 0,19

teraz spróbuje zaktualizować wammu a mam pytanko czy firmware muszę mieć zainstalowany a jeśli tak to jaki ?

nie mam pojęcia co jest, bo plik jest tutaj

super, dzięki serdeczne

zainstalowałem i działa

tylko mam małe pytanko, działa ale tylko dla konta root dla zwykłego użytkownika twierdzi że nie ma dostępu do usb,

ale to już chyba inna beczka.

jeszcze raz dzięki i chyba można zakończyć wątek

pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...