SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Skoro , jestem srednim-poczatkujacym ;] Mam problem , ze nie moge polaczyc do internetu przez wi-fi . moj sprzet wifi to DWL-122 . Ja sam sprobowalem tego linka http://www.linux-wlan.com . bo to tylko osbluga dla starszych kernela . nie znalazlem nowsze sterownika dla najwyzsych tego . \ P.S mam tutaj jaka wersja kernela [root@localhost SurX]# uname -r 2.6.23.8-34.fc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 zacznij od instalacji NetworkManagera lub wlassistanta. NM powinienes miec juz zainstalowany, uruchom tylko usluge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 no mam zainstalowane networkmanager i wlassisatata .. dlatego u mnie nie ma liste w NM !! chyba nie zainstalowano sterowniki ... P.S 1 hour later ;] sprobowalem zainstalowac sterowniki co to za blad ? [root@localhost ndiswrapper_drivers]# ndiswrapper -l netprism : driver installed device (2001:3700) present (alternate driver: prism2_usb) prismnds.sys : invalid driver! [root@localhost ndiswrapper_drivers]# i dalej mam uzywac lsusb Bus 003 Device 001: ID 0000:0000 Bus 002 Device 006: ID 2001:3700 D-Link Corp. [hex] DWL-122 802.11b Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 ale nei wiem jak uruchamiac d-link i polaczyc do routera ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 z ndiswrapperem Ci specjalnie nie pomoge, bo nigdy nie korzystalem. a kmod-madwifi nie wystarczy? jest w livnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 pokaz mi intrukcje z madwifi .. daj mi linka ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 no zaraz. przeciez Ci wykrylo karte sieciow wiec po co Ci jeszcze sterowniki? no mam zainstalowane networkmanager i wlassisatata .. dlatego u mnie nie ma liste w NM !! chyba nie zainstalowano sterowniki ... co to znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 nie wazme ;/ ale nie wiem jak to zrobic z madwifi .. podaj mi swoj nr gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 nie wazme ;/ ale nie wiem jak to zrobic z madwifi .. podaj mi swoj nr gg 1. to jest wazne - moze nie szukasz tam gdzie trzeba 2. poszukaj pakietu na rpm.livna.org, a najlepiej skonfiguruj yum zeby korzystal z repo livna (chyba ze nie masz netu pod Fedora). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 mam neta ... jestem podlaczone na karte sieciowe ;] .. prosze zrob mi w punktami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 mam neta ... jestem podlaczone na karte sieciowe ;] .. prosze zrob mi w punktami 1. dodaj do yuma repo livna 2. zainstaluj kmod-madwifi a wszystko jest tu: http://poradnik.fedorapl.org/ zmien tylko livna-release z 7 na 8. w razie czego jest jeszcze FAQ na tej stronie. jest dla FC5 ale wiekszosc jest aktualna dla F8 tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 [root@localhost SurX]# yum install kmod-madwifi Loading "priorities" plugin Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Parsing package install arguments 0 packages excluded due to repository priority protections Resolving Dependencies --> Running transaction check ---> Package kmod-madwifi.i686 0:0.9.3.3-1.2.6.23.12_52.fc7 set to be updated ---> Package kmod-madwifi.i686 0:0.9.3.3-1.2.6.23.1_21.fc7 set to be updated --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.23.1-21.fc7 for package: kmod-madwifi --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.23.12-52.fc7 for package: kmod-madwifi --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: kernel-i686 = 2.6.23.1-21.fc7 is needed by package kmod-madwifi Error: Missing Dependency: kernel-i686 = 2.6.23.12-52.fc7 is needed by package kmod-madwifi [root@localhost SurX]# i co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 jaka Ty masz w koncu Fedore? 7 czy 8? a zrobiles update systemu??? yum update yum yum update poza tym o co chodzi z tym NetworkManagerem. bardzo Cie prosze zebys dokladnie opisal cala sytuacje, bo inaczej rezygnuje. bladzimy bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 w koncu mam fedora 7 .. zainstalowalem madwifi i kmod-madwifi , dalej ten piekny problem : widze cos jest zle skonfigurowane , dlatego urchomilem z tej komeny :system-config-network i nie ma widoczne wi-fi a tylko jest karta sieciowa .. dlaczego ? a networkmanager puste informacje .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SurX Napisano Styczeń 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2008 dziala mi wi-fi , uzywam ndiswapper taki prosty program ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi