Lashus Napisano Styczeń 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2008 Mam 2 problemy z siecią pod FC8. I Problem: Ustawiłem bramę (192.168.0.1, taką mam) IP (192.168.0.2) maskę sieci (255.255.255.0) dnsy (192.168.0.1 i 194.204.52.34). Nie ustawiłem mu aby pobierał adres z dhcp, bo w sieci jest wyłączone. Aczkolwiek on jest uparty jak osioł i ustawia swoje chińskie Ip (169.xxx.xxx.xxx.) bramę (255.255.0.0) itd. Mac karty jest dobrze ustawiony, cała konfiguracja jest tak samo jak pod FC7, z tą różnicą, że pod FC7 działa, a tutaj nie. Jakieś pomysły? II Problem: Posiadam neostradę, modem ST330. Korzystałem z instrukcji pod fedorę 4,5 (http://akademia.linuksa.pl/readme/neostrada/) Pod FC7 Działało, tutaj ustawia połączenie jako modemowe (?) zamiast xDSL. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patron Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Mam małą poradę dla Ciebie, nie wiem czy pomoże ale zawsze warto spróbować. Jeżeli korzystasz ze środowiska graficznego to do konfiguracji sieci używany jest program system-config-network, przynajmniej taki jest w KDE i GNOME. Z moich doświadczeń wiem że ten programik bywa zawodny. A to trasy nie można ustawić, a to nie zapisuje konfiguracji itd. W moich przpadkach najczęściej pomagała aktualizacja tego programu. Skoro jednak masz FC8 to pewnie program jest najnowszy co nie znaczy że nie ma w nim błędów(chciaż u mnie nic złego nie zauważyłem) może więc w drugą stronę (zainstalować wersję ciut wcześniejszą). Lub poszukać i zainstalowć inny program do konf. sieci ( nie wiem jaki, nigdy nie miałem potrzeby). To tyle co mogę poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi