Skocz do zawartości

Instalacja (_linuxa_ → Linuksa) ORT Obok Windowsa

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy przy instalacji Linuksa można zainstalować partycję Windowsową? tak by ją od razu Windows wykrywał? Chodzi mi że muszę zrobić coś takiego że instaluje Linuksa a w tym celu formatuje partycje z pod Windowsa, na jej części robie Linuksową a na reszcie Windowsową tak by Windows od razu ją widział(tak jakby sam ją zainstalował) i nie było problemów że trzeba ją jakoś montować czy coś. Wie ktoś czy to możliwe i czy jest jakaś wersja Fedory 8(bo ona jest najnowsza, tak?) na laptopa?

Czy przy instalacji Linuksa można zainstalować partycję Windowsową? tak by ją od razu Windows wykrywał? Chodzi mi że muszę zrobić coś takiego że instaluje Linuksa a w tym celu formatuje partycje z pod Windowsa, na jej części robie Linuksową a na reszcie Windowsową tak by Windows od razu ją widział(tak jakby sam ją zainstalował) i nie było problemów że trzeba ją jakoś montować czy coś. Wie ktoś czy to możliwe i czy jest jakaś wersja Fedory 8(bo ona jest najnowsza, tak?) na laptopa?
szczerze mówiąc nie zrozumiałem kompletnie o co Ci chodzi,

jezeli chcesz miec Windows i Linuksa na jednym dysku, najlepiej abys spod Windows zwolnil odpowiednia ilosc pamięci na linuksa ok 5-20 GB (np. zmniejszając istniejącą partycję),

nie zakładaj partycji linuksowych pod windows, lepiej zostaw tylko wolne miejsce, instalator fedora 8 je sam podzieli na partycje, wazne jednak zebys czytal uwaznie komunikaty (poniewaz instalatos w jednej z opcji może usunąć wszystkie partycje),

Fedora 8 dzięki oprogramowaniu ntfs-3g potrafi automatycznie montować partycje Windows NTFS i będziesz mógł korzystać z tych samych partycji zarówno pod Windows jak i Linuskem,