Gość _PaT Napisano Styczeń 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 Cześć, Wczoraj podłączyłem do swojego notebooka 3 myszki USB. Gdy ruszałem nimi oraz touchpadem jednocześnie (posłużyłem się pomocnym kolegą), komputer zaczął się zacinać. Teoretycznie wszystko powinno być ok, gdyż w top użycie procesora nie wzrastało. A jednak obraz na filmikach z youtube skakał, choć dźwięk już nie. Wszystkie 4 myszki kontrolują ten sam kursor. Ech... to nie to, żebym potrzebował tych wszystkich myszek jednocześnie, tylko... zżera mnie ciekawość. Nie mam pojęcia jak obadać tę sprawę. Czy jest to problem USB, sterownika myszki, a może flasha w nspluginwrapperze? Jak dobrze pójdzie, to dziś potestuję jeszcze kilka rzeczy i opiszę problem dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 i co wyjaśniłes czemu tak się dzieje? może to wina obsługi kontrolera USB? wszystkie myszki wpięte były do tego samego kontrolera USB? w końcu urządzenia USB pracują jak w HUB-ie czyli walczą o medium (przepustowość, częstość transmisjii itp.), dodatkowo obsługa kontrolera i każdego z urządzeń to osobny proces w systemie, jeżeli procesy miały wyższy priorytet niż przeglądarka/plugin to wygrywały, a ponieważ miały dużo pracy (bo z kolegą daliście sporo pracy) to cięło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Styczeń 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2008 Procesor się nie męczył, ale czas zabiearała obsługa przerwań, widocznie o dość wysokim priorytecie. Zauważ, że często, gdy komputer nie odpowiada, to mysz wciąż działa. Audio nie cięło, bo miało wystarczająco duży bufor pamięci, naotomiast video musiało chwilami odczekać w kolejce w dostępie do szyny danych, kiedy to dostęp miały kontrolery USB. Tak przynajmniej ja bym to sobie wytłumaczył. Nie wiem jak to rozwiązać w linuksie, ale wystarczyłoby soróbować zmienić numery przerwań, tak żeby USB miało dość niski priorytet (czyli o lie dobrze pamiętam wysoki numer IRQ) i sytuacja może się odwrócić na korzyść wideo (i całej reszty urządzeń), a niekorzyść w tym przypadku myszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2008 Po przeanalizowaniu, problemem prawdopodobnie mnoga ilość generowanych przerwań - nadzwyczajna jak na urządzenia takie jak mysz. Dzięki za odpowiedzi. Szczerze mówiąc, nie chce mi pracować nad rozwiązaniem. Podłączyłem pod USB 4 (w dwóch hubach, tak jak poprzednio) różne urządzenia - mysz, pendrive, dysk zewnętrzy i drukarkę. Starałem się jednocześnie obciążyć maksymalnie co się da, jednak wszystko działało stabilnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi