Skocz do zawartości

Fedora 8 Problem Z Wifi, Karta Intel 4965agn

mjetek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po zainstalowaniu najnowszej fedory 8 mam problem z podłączeniem się do sieci wifi. System poprawnie rozpoznaje moją kartę sieciową wifi, ale nie wykrywa żadnej dostępnej sieci. Przy uruchamianiu, jak i przy próbie aktywowania wlan0, przez dłóższą chwilę wyświetla się informacja pobieranie informacji o adresie IP, po czym pojawia się informacja o niepowodzeniu. Przez kabel internet działa bez problemów. Wczoraj przez kabel pobrałem wszystkie aktualizacje dla systemu, ale to nie pomogło! Wcześniej próbowałem też wywalić network managera, który ponoć nie działa jeszcze do końca dobrze i chciałem zainstalować jakąś jego wcześniejszą wersję, ale instalator wcześniejszej wersji nie wykrywał wireless tools, który mam zainstalowany:/ no to postanowiłem wywalić zainstalowane wireless tools i zainstalować jakieś wcześniejsze, przy okazji dla spełnienia żależności usuneło się dość sporo pakietów i ostatecznie musiałem przeinstalować system! Po za tym wiele polecen takich jak iwconfig nie sa rozpoznawane po wywolaniu ich z konta roota!

Wcześniej próbowałem też wywalić network managera, który ponoć nie działa jeszcze do końca dobrze i chciałem zainstalować jakąś jego wcześniejszą wersję, ale instalator wcześniejszej wersji nie wykrywał wireless tools, który mam zainstalowany:/ no to postanowiłem wywalić zainstalowane wireless tools i zainstalować jakieś wcześniejsze, przy okazji dla spełnienia żależności usuneło się dość sporo pakietów i ostatecznie musiałem przeinstalować system! Po za tym wiele polecen takich jak iwconfig nie sa rozpoznawane po wywolaniu ich z konta roota!

a masz tego NM uruchomionego? od pewnego czasu NM dziala juz calkiem ok wiec zainstaluj 'normalnego' i go URUCHOM z System>Administracja>Uslugi.

Witam, po zainstalowaniu najnowszej fedory 8 mam problem z podłączeniem się do sieci wifi. System poprawnie rozpoznaje moją kartę sieciową wifi, ale nie wykrywa żadnej dostępnej sieci. Przy uruchamianiu, jak i przy próbie aktywowania wlan0, przez dłóższą chwilę wyświetla się informacja pobieranie informacji o adresie IP, po czym pojawia się informacja o niepowodzeniu. Przez kabel internet działa bez problemów. Wczoraj przez kabel pobrałem wszystkie aktualizacje dla systemu, ale to nie pomogło! Wcześniej próbowałem też wywalić network managera, który ponoć nie działa jeszcze do końca dobrze i chciałem zainstalować jakąś jego wcześniejszą wersję, ale instalator wcześniejszej wersji nie wykrywał wireless tools, który mam zainstalowany:/ no to postanowiłem wywalić zainstalowane wireless tools i zainstalować jakieś wcześniejsze, przy okazji dla spełnienia żależności usuneło się dość sporo pakietów i ostatecznie musiałem przeinstalować system! Po za tym wiele polecen takich jak iwconfig nie sa rozpoznawane po wywolaniu ich z konta roota!

Czy wczesniej pracowales na fedorze np.7 na tej maszynie. Ja poddalem sie z fedora 7 na laptopie packard bella. Teraz chodzi na ubuntu 7.04, bez problemu., ale na pC Ubuntu nie poradzil sobie sobie z karta pentagram hornet PCI, bylo tak samo jak u ciebie ethernert OK , wifi karta wykryta ,szukanie polaczenia i nic.

Jezeli nie jestes FANATYKIEM (_linuxa_ → Linuksa) ORT i tez uzywasz Windowsa to proponuje zainstalowac VMware server ( jest za darmo, rejestracja wymagana aby otrzymac klucz produktu ) i zainstalowac Fedore w VMware maszynie urzywajac opcji bridget network. Fedora 7 na Windozie XP dziala dobrze ( ustaw min 512 RAM), Solaris 10, Suse i ubuntu tez. Przepraszam za brak polskich liter

Na ubuntu i openSuse wifi dzialalo mi bez problemow, fedore mam na tym komputerze pierwszy raz, jezeli nie uda mi sie rozwiazac tego problemu to chyba wroce do openSuse, calkiem fajne distro dla ludzi, ktorym nie chce sie walczyc z linuxowymi niedogodnosciami. Fedora tez jest calkiem spoko, gdyby nie to wifi tona pewno bym sie nia pobawil pare miesiecy. Ostatnio tez zainstalowalem sobie debiana, ale w zasadzie nic mi na laptopie wtedy nie dzialalo, nawet interfejs graficzny nie ruszal, moze sprobuje powalczyc z ta dystrybucja po sesji, narazie nie mam czasu z tym kombinowac. A wracajac do tematu, to oczywiscie Network manager w uslugach uruchomilem :)

Nie wykrywa mi mojej sieci, ani zadnej innej, pod windowsem wykrywa mi jakies 4 sieci. Moja siec ma zabezpieczenie WEP. Wywala mi jeszcze taki blad: Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :

SET failed on device wlan0 ; Invalid argument.

Dodam jeszcze ze mam fedore 64 bitowa.

Witam,

mam identyczny problem na laptopie compal fl90 fedora 8, niby wszystkie sterowniki są i to samo "Error for wireless request "Set Mode" (8B06) ".

Dodam tylko, że jak wpiszę ip,maskę, bramę ręcznie to karta łączy się, ale internetu nadal nie ma...

No i znalazłem rozwiązanie : http://paulsdigitalworld.blogspot.com/2007...re-working.html

u mnie śmiga. pozdrawiam