Skocz do zawartości

Firefox + Myszka + Gesty

l1em1on1

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem nowym użytkownikiem fedory, jak i tego forum.. wiec na wstepie sie przywitam ;) hehe

no ok teraz do rzeczy...

mam pewien problem, otoz w firefoksie 2.0.0.10-3 jak i wczesniejszej wersji z plyty fedora dziwnie dziala mi touchpad..

dziwnie to znaczy.. jest zbyt czula i po wcisnieciu prawym przycisk i puszczeniu go zachowuje sie jak bym klinkal na cos tzn na np webmail albo foxmarks powinno pokazac sie menu a wyskakuje okno konfiguracyjne jak bym klikna lewym.. wiem ze troche to zamieszane ale nie wiem jak to wytlumaczyc inaczej ;)

i zbyt czula bo czasami gdy przeciagam kursor w lewo wrzuca mi cofnij i tu przychodza gesy myszy.. jezeli nie uda mi sie zalatwic sptawy w inny sposob to czy jest mozliwosc wylaczenia tego "wspanialego" wynalazku?

laptopa mam compaq presario 2209cl

opcje w xorg

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Default Layout"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Synaptics" "CorePointer"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Synaptics"
    Driver      "synaptics"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "Protocol" "IMPS/2"
#    Option        "Protocol" "auto"    na poczatku bylo auto czy jakos tak i bylo to samo
#    Option        "Emulate3Buttons" "yes" tez bylo wlaczone domyslnie
EndSection

no i jak trzeba cos jeszcze to dajcie znac bo nie wiem gdzie sa jeszcze jakies usawienia odnosnie myszki..

pozdrawiam l1em1on1

Osobiście też mam taki problem, kolejna przeszkoda żeby wyrzucić rodziców z łindołsa :)

Mam ACER A9RP Series, i ślizgając się po prawym-dolnym rogu daje mi Wstecz. Nie pisałem na forum, ale widzę że ten problem zaczyna się rozprzestrzeniać.

Ja nie znalazłem w Firefoksie opcji od tego, a gesty myszy to nie są, bo do gestów jest dodatkowy plugin. Patrzyłem też w funkcjach synaptica (pakiet gsynaptics/ksynaptics = gnome/kde i odpowiednie do nazw pakietów aplikacje). Niestety nic ciekawego nie znalazłem, w xorgu niby ok.

ok problem po czesci rozwiazany..

oto rozwiazanie problemu z cofaniem stron.

otóż firefox ma wbudowana obsluge scrolli do sterowania przegladarka i scroll horyzontalny po przesunieciu w lewo/prawo dziala jak przycisk wstecz/dalej

i mozna to wylaczyc na dwa sposoby po prostu w przegladarce lub calkowicie w xorg.conf:

za calkowite wylaczenie odpowiada opcja :

Option "HorizScrollDelta" "0"

za wylaczenie w przegladarce:

wchodzimy do ustawnien poprzez about:config

i linie

mousewheel.horizscroll.withnokey.action ustawiamy na  0 (2 to obsluga wstecz/dalej, 1 to przewijanie horyzontalne)
mousewheel.horizscroll.withnokey.sysnumlines na true

choc jeszcze zostalo kilka problemow ( prawy przycisk dzialajacy jak klikniecie jezeli sie go pusci)

ale malymi kroczkami dojdziemy i do tego ;)

pozdrawiam, mam nadzieje ze sie komus to przyda bo ja szalu dostawalem ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...