The Structorr Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 Mam Flashdrivea Actina. Działał sobie dobrze, montowałem, odmontowywałem, nie było problemu aż do momentu, gdy podłączyłem aparat. Teraz nie mam problemu z aparatem, ale w żaden sposób nie moge zamontować flasha. Dostaje coś takiego: # mount /dev/sda1 /mnt/flashdisk mount: /dev/sda1 is not a valid block device Flash na 100% działa i jest na /dev/sda1. Aparat (w zależności w jakiej kolejności podłącze) działa na sda1 i sdb1. Znalazłem coś takiego http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=...69eed8f829f47fb (na samym dole strony). Dotyczy Auroxa, na FC2 powinno też działać, ale nie działa (nie tworzą się symlinki). Ratujcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 odczep aparat, podczep pendriva i pokaz co zwraca "cat /proc/partitions" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 # cat /proc/partitions major minor #blocks name 3 0 78150744 hda 3 1 104391 hda1 3 2 10241437 hda2 3 3 8193150 hda3 3 4 1 hda4 3 5 5116671 hda5 3 6 522081 hda6 8 0 236416 sda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 no wiec sprobuj po prostu: mount /dev/sda /mnt/pendrive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 ech... gdyby to było takie proste... # mount /dev/sda /mnt/flashdisk mount: /dev/sda: can't read superblock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 jest sobie dyszczek pod sda.. rozmiar 236 mb.. ale wyglada jakby nie byl sformatowany. moze fsck to potraktowac czy cos. sprawdzales czy pod innym systemem wszystko jest w porzadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 Pewnie, że sprawdzałem. Kopiowałem sobie MP3 z laptopa i cały czas tam są (winda widzi). Wszystko grało puki nie zamontowałem aparatu. Może go spróbuje sformatować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 raczej fdiskiem ale to troche wydaje sie glupie.. nie wiem o co chodzi. poza tym jesli zamontujesz flashdiska pod linuxem koniecznie odmontuj go przed odpieciem. to wazne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Październik 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 Właśnie się dowiedziałem, że jest tam jeszcze jedna ukryta i zaszyfrowana partycja mojgo brata więc narazie nie bedę nic ruszał. Pobawie się z tym jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 # mount /dev/sda1 /mnt/flashdisk mount: /dev/sda1 is not a valid block device & Pewnie, że sprawdzałem. Kopiowałem sobie MP3 z laptopa i cały czas tam są (winda widzi). Wszystko grało puki nie zamontowałem aparatu. Może go spróbuje sformatować. ostatnio tez mialem takie problemy, uzywajac fc2 i Kingstona128MB. przy probie montowania otrzymywalem identyczny komunikat, dodatkowo czasem pojawiala sie informacja o "bledach wejscia/Wyjscia" oraz cos tam o "super block". pod windowsem2000 dalo sie bez wiekszych problemow korzystac z napedu, winda ignoruje pewne bledy.. za pomoca menadzera dysku w2000 dalo sie formatowac, status byl caly czas "Zdrowy". ale juz nie dalo sie kasowac ani zakladac partycji. pod linuxem dalej nie dalo sie montowac pendrajwa. wydanie komnedy: fdisk /dev/sda powoduje wywrocenie sie programu z bledem. czytajac dokumentacje znalazlem rozwiazanie swojego problemu: Uszkodzenie tablicy partycji na pendrajwie. Na poczatek wyrzucilem w powietrzu poczatek dysku: [root@localhost test]# dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 przed wydaniem tej komendy trzeba trzy razy sprawdzic wpis "of=/dev/sda/", jego poprawnosc!! po tej operacji nie mamy zadnych partycji. po tym nalezy wykonac dzielenie partycji programem fdisk.. i po podziale nalezy wykonac formatowanie mkfs.vfat Po tym formatowaniu dysk montuje i pracuje nienagannie. oto komplet komend jakie doprowadzily mnie do celu: dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1 /sbin/fdisk /dev/sda /sbin/mkfs.vfat /dev/sda1 mount -t auto /dev/sda1 /mnt/flash Zycze sukcesu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi