samba Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Witam Po włożeniu drugiego procesora do serwera (serwer jeszcze jest konfigurowany więc klienci nie generują obciążenia) htop pokazuje mi cały czas obciążenie co drugiego rdzenia ok 25-30% mimo iż nic na serwerze się nie dzieje. Myślałem że to Firebird więc wyłączyłem usługę jednakże dalej to samo! Na serwerze mam włączonego Apache i Squida jako usługi +Firebird którego wyłączyłem . PRzy 1 CPU wszystko było ok !!! Oto co podaje mi htop htop Prosze o pomoc!!! Oto mój cat /proc/cpuinfo .Dodam że obydwa procki są identyczne ! Serwer HP Proliant ML150-3G processor : 7 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 15 model name : Intel® Xeon® CPU E5310 @ 1.60GHz stepping : 11 cpu MHz : 1595.966 cache size : 4096 KB physical id : 1 siblings : 4 core id : 3 cpu cores : 4 fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 10 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc pni monitor ds_cpl vmx tm2 cx16 xtpr lahf_lm bogomips : 3191.45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Nie wiem czy ci to coś pomoże ale ostatnio zetknąłem się z przypadkiem że obciążenie na 2 procesorowej maszynie było ciągle na poziomie min 25%, wprawdzie nie wyczaiłem dlaczego ale obciązenie objawiało się głównie na io - sprawdzałem to programikiem iostat 1 i zawsze było min 25% czasu cpu w io Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 myślę, że obciążenie które widzisz jest fałszywe (fake) i jest to działanie systemu dla wsparcia SMP procesorów, ponieważ w przypadku dwóch procesorów system operacyjny oraz chipset płyty głównej odgrywają większą rolę, niż w przypadku kilku rdzeni w jednym procesorze, obsługa tych dwóch przypadków w systemie operacyjnym jest inna, nie sprawdzałem na swoich serwerach czy moja teoria jest prawdziwa ponieważ mam je wszystkie obciążone, jednak jezeli chcesz je sprawdzic, użyj benchmarków z maksymalnym obiążeniem i zobacz jak wtedy będą się zachowywały rdzenie, to jest dla mnie jedyny miarodajny test systemu serwerowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi