dj_oko Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Witam Uruchomiłem Compiz (przez aplet Efekty Pulpitu) na laptopie IBM Lenovo ThinkPad R61i z ukladem graficznym Intel GMA X3100. Wszystko działa jak nalezy(a gdzieś przczytałem że ten układ jest backlisted...) poza jednym bolesnym szczegółem - efekty pulpitu nie pojawiają się automatycznie ze startem sesji GNOME. Pracuję bez żadnego menedżera okien, aż do momentu gdy sam go odpalę właśnie przez aplet Desktop Effects z Preferencji. Czy ktoś mial podobny problem i/lub wie, jak uruchomic desktop-effect wraz ze startem sesji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 a masz zaznaczone dekoracja okien w manager ustawień compiz w zakładce efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 ja rozwiązałem to przechodząc na compiz-fusion i wykorzystując compiz-fusion-icon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Mam wszystko to, o czym piszecie. Compiz-fusion i wszystkie trayowe zabawki. Jednak nic to nie daje. Compiz moge uruchomić jedynie ręcznie, przez aplet Efekty Pulpitu. Również próba zmiany jakiegokolwiek ustawienia przez Menedżer Efektów Compiz nic nie daje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 a uruchamia Ci sie compiz-fusion-icon przy starcie sesji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Teraz już tak - efekty zaczęły się pojawiać zaraz po uruchomieniu sesji, ale pojawił się nowy problem. Wszystkie ustawienia (Fusion icon -> Settings Manager) są nieaktywne, nie da się tam nic zmienić, i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Na przykład kostka jest wyłączona na rzecz płaszczyzny(te zaznaczenia widać, tylko nie da się zmienić), a menedżer okien dalej stosuje kostkę... Edit: zauważyłem też, że fusion-icon kłóci się z apletem Efekty Pulpitu. wyłączenie jednego nie wyłącza drugiego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 a zainstalowales w ogole comiz-fusion (ze wszystkimi dodatkami) czy jedziesz moze na standardowym copmizie (efektach pulpitu) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Jest compiz-fusion zainstalowany. Tamta zabawka Settings Manager przed chwilą działała Krótko mówiąc: Compiz działa, ale nie od startu, a compiz-fusion działa od startu, ale nic się nie da zmienić. Efekty Pultpiu wyłączyłem, używam tylko fusion-icon. Nie da się nic zmienić w Settingsach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zilas Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Witam. Podepnę się do tematu, gdyż u siebie mam podobny problem z Compiz-Fusionem. Otóż, właśnie nie startuje automatycznie (ń w GNOME,ń w KDE ) W GNOME próbowałem kombinować z sesjami, ale nic to nie dało. Niby się ładuje compiz-fusion-icon, ale nie ma ani ikonki w trayu, ani fusiona, ani (co gorsza) dekoracji okien Dopiero po uruchomieniu ręcznym, startuje wszystko. W KDE jest podobnie. Czy ktoś może pomóc, bo trochę to męczące? Jeśli chodzi o szczegóły to pytać, bo naprawdę nie wiem, co podać =] PS. Problem ten jest od początku, jak zainstalowałem FC8+Compiz-Fusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Marzec 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 zobacz wg. tego opisu http://forums.fedoraforum.org/forum/showpo...amp;postcount=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2008 Przyznam bez bicia, że "rozwiązałem" ten problem po prostu zakładając na nowo konto użytkownika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zilas Napisano Marzec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2008 Spox, zadziałało, bez "resetu" konta Osobiście przyznam, że błąd tkwił w błędnym zrozumieniu programu do zarządzania sesjami w GNOME teraz jest okey Dzięki Greeg za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi