Skocz do zawartości

Compiz-fusion Gma X3100

dj_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Uruchomiłem Compiz (przez aplet Efekty Pulpitu) na laptopie IBM Lenovo ThinkPad R61i z ukladem graficznym Intel GMA X3100.

Wszystko działa jak nalezy(a gdzieś przczytałem że ten układ jest backlisted...) poza jednym bolesnym szczegółem - efekty pulpitu nie pojawiają się automatycznie ze startem sesji GNOME. Pracuję bez żadnego menedżera okien, aż do momentu gdy sam go odpalę właśnie przez aplet Desktop Effects z Preferencji.

Czy ktoś mial podobny problem i/lub wie, jak uruchomic desktop-effect wraz ze startem sesji?

Mam wszystko to, o czym piszecie. Compiz-fusion i wszystkie trayowe zabawki. Jednak nic to nie daje.

Compiz moge uruchomić jedynie ręcznie, przez aplet Efekty Pulpitu. Również próba zmiany jakiegokolwiek ustawienia przez Menedżer Efektów Compiz nic nie daje... :(

Teraz już tak - efekty zaczęły się pojawiać zaraz po uruchomieniu sesji, ale pojawił się nowy problem. Wszystkie ustawienia (Fusion icon -> Settings Manager) są nieaktywne, nie da się tam nic zmienić, i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Na przykład kostka jest wyłączona na rzecz płaszczyzny(te zaznaczenia widać, tylko nie da się zmienić), a menedżer okien dalej stosuje kostkę...

Edit:

zauważyłem też, że fusion-icon kłóci się z apletem Efekty Pulpitu. wyłączenie jednego nie wyłącza drugiego....

Jest compiz-fusion zainstalowany. Tamta zabawka Settings Manager przed chwilą działała :P

Krótko mówiąc:

Compiz działa, ale nie od startu, a compiz-fusion działa od startu, ale nic się nie da zmienić. Efekty Pultpiu wyłączyłem, używam tylko fusion-icon. Nie da się nic zmienić w Settingsach.

• 1 month later...

Witam.

Podepnę się do tematu, gdyż u siebie mam podobny problem z Compiz-Fusionem. Otóż, właśnie nie startuje automatycznie (ń w GNOME,ń w KDE :( ) W GNOME próbowałem kombinować z sesjami, ale nic to nie dało. Niby się ładuje compiz-fusion-icon, ale nie ma ani ikonki w trayu, ani fusiona, ani (co gorsza) dekoracji okien :( Dopiero po uruchomieniu ręcznym, startuje wszystko. W KDE jest podobnie.

Czy ktoś może pomóc, bo trochę to męczące? Jeśli chodzi o szczegóły to pytać, bo naprawdę nie wiem, co podać =]

PS. Problem ten jest od początku, jak zainstalowałem FC8+Compiz-Fusion.

Spox, zadziałało, bez "resetu" konta :D

Osobiście przyznam, że błąd tkwił w błędnym zrozumieniu programu do zarządzania sesjami w GNOME :rolleyes: teraz jest okey B) Dzięki Greeg za podpowiedź :rolleyes: