Skocz do zawartości

Zamiana Ekranów Xinerama

Xeno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie jak zamienić numerację ekranów Xinerama?

Problem:

Karta graficzna Radeon 9100 z wyjściem DVI(nie używane) i VGA(podłączony monitor).

OS Fedora 8; sterownik ekranu xorg-x11-drv-ati-6.7.196-2.fc8.

Multimedia: xine-lib-1.1.10-1.fc8; kaffeine-0.8.5-5.fc8,

Tak się niefortunnie złożyło, że złącze VGA korzysta z fizycznej głowicy #2, co za tym indzie pod Xami ekran ma również nr 2, pomimo, iż w xorg.conf ustawiona jest konfiguracja single head.

Sęk w tym, że dowolny player na silniku Xine korzystając z wyjścia xv tudzież gstreamer wyświetlają filmy na ekranie nr 1. A w moim przypadku jest to DVI do którego nic nie jest podłączone a co za tym idzie brak obrazu.

Próbowałem dobrać jakąś przejściówke DVI->VGA, ale jak na razie bez skutku.

Obecnie jestem zmuszony do korzystania z wyjścia xshm, ale to jest beznadziejnie powolne i często gubi klatki (zwłaszcza przy włączonym compizie).

Ktoś może ma jakiś pomysł?

Jeżeli masz kartę z wyjściem DVI-D to niewiele zrobisz bo to jest tylko i wyłącznie wyjście cyfrowe do którego nie podłączysz przejściówki, natomiast jeżeli masz wyjście DVI-I to powinieneś bez problemu podłączyć monitor przez przejściówkę. Może być jeszcze jeden numer związany z kablem sygnałowym, sprawdź czy masz w swoim kablu syg. PIN nr 9, ja miałem ten sam problem i po wymianie kabla sygnałowego odpaliłem monitor przez przejściówkę, co prawda na innej karcie niż ty bo na nvidii ale to akurat nie ma znaczenia. Sprawdź przy okazji w ustawieniach ekranu czy twój monitor został automatycznie wykryty. Próbowałem zrobić to co ty chciałeś czyli zmienić kolejność ekranów ale niestety w trybie Xinerama to jest raczej niewykonalne za to na karcie nvidii w trybie TwinView bez problemu można to zmienić i nawet działają efekty z Compiza. Jeszcze jedno jak będziesz podpinał monitor do wejścia DVI to nie rób tego przy włączonym kompie.

• 1 month later...

Wracam do tematu, bo zupełnym przypadkiem udało mi się problem rozwiązać.

Oczywiście przejściówka nie zadziałała więc dałem sobie spokój.

Ale przy zabawie opcjami sterownika 'radeon' zobaczyłem w manpages taką opcję: "DefaultConnectorTable"

Po dpoisaniu do xorg.conf w sekcji "Device"

Option  "DefaultConnectorTable" "on"

xine w trybie xv wyświetla filmy na własciwym ekranie.

W prawdzie w konfiguracji ekranu zniknał guzik "identyfikuj ekran Xinerama", ale nie jest mi bardzo porzebny zwłaszcza, że pracuje na jednym monitorze.

BTW z bliżej nieznanych przyczyn Kaffeine nie lubi innych wyjść wideo (np opengl), a Xine-ui akceptuje je bez problemu. Choć niezaprzeczalnie działający xv sprawdzał się najlepiej.

Po moich ostatnich ciężkich bojach z konfiguracją ekranu, wygaszania itp. trafiłem na parę ciekawych informacji, szkoda, że są mało nagłośnione.

Po pierwsze patent z wymuszaniem domyślnych ustawień nie był najlepszy tytułem 60Hz które były dostępne jako jedyna częstotliwość dla mojego monitora.

Komplet informacji potrzebnych do znalezienia rozwiązania dostarczył xrandr.

Polecam ten artykuł

http://wiki.debian.org/XStrikeForce/HowToRandR12

Wyjaśnia potęgę możliwości tego sposobu konfiguracji monitora. Jeżeli komuś się wydaje, że Windowsy robią to lepiej, to jest w głębokim błędzie.

W praktyce okazało się, że xrand włącza oba wejścia, nie będąc w stanie wykryć pod którym podłączony jest monitor.

Niestety

xrandr --output DVI-0 --off

wyłączały się oba wejścia.

Ale dalsza lektura wskazała na pakiet "xvattr", którym możemy ustawiać atrybuty wyjścia xv. Jednym z nich jest parametr XV_CRTC, który określa na którym wyświetlaczu wyświetlane wideo, czyli coś czego szukałem op samego początku.

Krótki skrypcik w autostarcie

#!/bin/bash
xvattr -a XV_CRTC -v 1

rozwiązał cały problem.

Prawdopodobnie można tą zmienna ustawić jakoś przez xorg.conf, ale opis sekcji VideoAdaptors w manpage dla xorg.conf nie należy do informatywnych.

Jak zwykle przy rozwiązywaniu drobnego problemu moża zdobyć całkiem sporo nowych wiadmości, szkoda, że trudno znaleźć informację, która naprowadzi na właściwą ścieżkę.