lordzik Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 Witam, mój sprzęt to Athlon 1.7 + 768mb ram + nieszczęsna nvidia geforce mx 440. Używam Gnome'a, mam włączonego compiz-fusion na starcie, wszystko działałoby jak należy, ale przeraża mnie od samego początku rewelacyjne wręcz zżeranie procka wywołane przez x'y. Gdy obracam kostkę, wynik w htopie dochodzi pod 90 % a z tego co czytałem to raczej nie powinien wychodzić poza 10 czy tam już nawet maksymalnie 20 ? Nie mam ustawionej żadnej przezroczystości ani żadnych odstających w trójwymiarze okienek, kostka obraca się płynnie, ale jednak procek zżera się dość mocno. p.s. szukałem dość dużo po googlach, więc proszę nie wkurzajcie się zbytnio jeśli któryś z tematów przeoczyłem i piszę tutaj o problemie, po prostu już nie mam siły się z tym bawić. to mój xorg.conf: Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "Samsung SyncMaster 710N/177N/CX711N/CX701N" HorizSync 30.0 - 81.0 VertRefresh 56.0 - 85.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "TripleBuffer" "True" Option "RenderAccel" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Option "TripleBuffer" "True" Option "RenderAccel" "True" tę część dodałem przed chwilą, bo przeczytałem gdzieś na jakimś forum że to powinno być, ale nie dało żadnej różnicy, więc za chwile to wywale. ponadto: [lordzik@localhost ~]$ glxinfo |grep direct direct rendering: Yes glxgears: [lordzik@localhost ~]$ glxgears 4655 frames in 5.0 seconds = 930.939 FPS 5735 frames in 5.0 seconds = 1146.934 FPS 5815 frames in 5.0 seconds = 1162.877 FPS 5914 frames in 5.0 seconds = 1182.711 FPS 6167 frames in 5.0 seconds = 1233.170 FPS 6265 frames in 5.0 seconds = 1251.643 FPS 5806 frames in 5.0 seconds = 1161.173 FPS 5805 frames in 5.0 seconds = 1160.916 FPS 5662 frames in 5.0 seconds = 1131.839 FPS tu jakieś coś, przeczytałem na forum że kogoś o te parametry prosiliście, nie wiem co to jest, bo za krótko na linuxach siedze [lordzik@localhost ~]$ dmesg |grep -i nv BIOS-e820: 000000002fff0000 - 000000002fff3000 (ACPI NVS) nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel. NVRM: loading NVIDIA Linux x86 Kernel Module 96.43.01 Wed Sep 5 19:12:23 PDT 2007 banshee invoked oom-killer: gfp_mask=0xa01d2, order=0, oomkilladj=0 rklogd invoked oom-killer: gfp_mask=0xa00d2, order=0, oomkilladj=0 rklogd invoked oom-killer: gfp_mask=0xa00d2, order=0, oomkilladj=0 gnome-session invoked oom-killer: gfp_mask=0xa00d2, order=0, oomkilladj=0 gnome-panel invoked oom-killer: gfp_mask=0xa01d2, order=0, oomkilladj=0 rklogd invoked oom-killer: gfp_mask=0xa01d2, order=0, oomkilladj=0 gdm-binary invoked oom-killer: gfp_mask=0xa01d2, order=0, oomkilladj=0 rklogd invoked oom-killer: gfp_mask=0xa01d2, order=0, oomkilladj=0 gnome-panel invoked oom-killer: gfp_mask=0xa01d2, order=0, oomkilladj=0 aiglx działa: [lordzik@localhost ~]$ cat /var/log/Xorg.0.log | grep -i aiglx (**) Option "AIGLX" "on" dodam jeszcze że grafike instalowałem według jakiejś propozycji z amerykańskiej strony, niby to była jedynie słuszna opcja w wypadku gdyby tak jak u mnie żaden sposób nie dawał sobie rady z obsługą sterów 3d na mojej grafice. f*ck, nie mogę znaleźć teraz tego w jaki sposób instalowalem stery spod 3cich initów. Wiecie co może być przyczyną takiego obciążenia procka ? jak można to naprawić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskaz Napisano Luty 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 A ma to naczacy wplyw na prace w systemie? U mnie na starym kompie compiz smigal niezle, ale niestety bylo to okupione wlasniem "zmeczeniem" procka. 10-15 procent bylo wykorzystywane na samo dzialenie X'ow, z wylaczonymi "bajerami", przy obracaniu kostki komputer sie zacinal. Nie wiem jak dokladnie dziala (dokumentacji nie czytalem) ale najprawdopodobniej gdy procesor graficzny nie jest wstanie obsluzyc grafiki role glowna przejmuje jednostka centalna, aka twoj Athlon. Puki nie wymienisz "grafiki", nie zadaj od compiza super wydajnosci. Takie moje zdanie. Cheers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordzik Napisano Luty 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2008 Trochę mnie zdziwiłeś tą odpowiedzią, ja serio myślałem że u mnie jest coś z instalacją pakietów jeśli faktycznie wszystko jest ok z moimi sterami i od czasu do czasu ma prawo się zaciąć system na tej grafice to trudno. pogodzę się z tym faktem Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi