Skocz do zawartości

Port 5431 Zajęty Podczas Startu Systemu...

arturem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z uruchomieniem Postgresa na porcie 5431 przy starcie systemu pod systemem Fedora 8.

Po starcie systemu, po zalogowaniu, mogę uruchomić Postgresa na tym porcie bez żadnych problemów.

Ale kiedy wrzucam polecenie do /etc/rc.d/rc.local, to dostaję komunikat "Could not bind IPv4 socket: Permission denied". To samo dzieje się przy próbie uruchomienia standardowym skryptem postgresa /etc/rc.d/rc3.d/S36posgres (lub /etc/rc.d/rc3.d/S99posgres).

Żaden inny postmaster nie jest uruchamiany.

Z portem 5432 uruchamianie przy starcie systemu działa bez problemów (ale potrzebny jest mi 5431, zanim zaczną się inne obchody).

W pliku /etc/services port 5431 jest przypisany do usługi park-agent. Czy to możliwe, że usługa ta jest włączona tylko przy starcie systemu? Jak można ją wyłączyć?

Jakie mogą być inne przyczyny, dla których port 5431 jest zajęty przy starcie Fedory?

Usługi sprawdź w system-config-services. Poleceniem netstat -atnp wykonanym jako root zobaczysz, jaki proces zajmuje ten port. Na podstawie tej informacji a także Google'a zobaczymy, co to :)

BTW: uzywając Google'a znalazłem inne posty na ten temat - twojego autorstwa ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...