morcin Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Witam! Zajrzałem na forum w poszukiwaniu pomocy na temat zawarty w tytule. Mój problem "urodził" sie na (K)ubuntu 7.10 (na (K)ubuntu przesiadłem sie w czasach FC4) niestety zdrada jak widac nie popłaca ponieważ z wersji na wersję ubuntu staje sie coraz bardziej zawodne, na forum ubuntu.pl można sie co najwyżej zapłakac- zatęskniłem wiec za fedorą na forum której zawsze można było liczyc na pomoc (zdziwiłem sie nawet że moje konto z przed lat działa;) Tak więc zgłaszam sie do was z prośba o pomoc i jeśli rozwiążę mój problem na moim dysku z powrotem zagości FC tym razem w wersji 8! (niestety do tego czasu zostaje mi XP a to dlaczego: -posiadam laptop Acer Aspire 5102, grafika ATI 1100 IGP (x200M) ostatnio zaczęła mi sie sypac matryca, wiec kupiłem monitor (Gateway FPD 2485W, 24'' rozdzielczośc nominalna 1900@1200) podłączyłem prze d-sub (VGA) i nie mam obrazu po starcie Xów. W konsoli wyświetlanie jest, inne dystrybucje działają (knoppix, (K)ubuntu do 7.05włącznie) Jednak po załadowaniu xów obraz staje sie czarny. Doszedłem do tego że winę ponosi nowy model obsługi sterowników w xorg. Jednak miesiąc szukania rozwiązań dotyczących "Debianopodobnych" nie przybliżył mnie do rozwiązania... - pomyślałem że czas w końcu dac szansę Fedorce, do powrotu na którą coraz bardziej mnie ciągnie- jednak i tu podobna sytuacja- do załadowania sie systemu obraz na LCD jest, po "przerobieniu" xorg.confa monitor robi się czarny (jest nieco lepiej niż w (K)ubuntu- tam tracił synchronizację i się wyłaczał- w FC8 na czarnym ekranie widac poruszajacy sie arfetakt coś jakby ślad kursora) Jednak odpalenie trybu graficznego nie powiodło mi się... -znalazłem na forum kilka podobnych tematów- jednak ja mam nieco inną sytuację- bez zewnętrznego monitora nie mogę w ogóle pracowac, bo nic nie widzę! -proszę o pomoc jak skonfigurowac fedorę (xorg.conf) do wyświetlania chocby klona ekranu na zewnętrznym monitorze LCD (do pełni szczęścia byłby mi potrzebny tryb 1920@1200 -60hz) ...żeby zabrzmiało dramatyczniej- od powodzenia operacji zależy przyszłośc Linuksa w moim życiu... !! z góry dziękuję za pomoc, ps. więcej informacji chyba nie mogę podac ponieważ Fedorę na razie uruchamiam z Live i xorg.conf z niej chyba nie wiele da... (ale na życzenie mogę załączyc, jak też i dodatkowe informacje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morcin Napisano Luty 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2008 Witam ponownie! Dalej walczę z xorgiem i moim laptopem...niestety bez skutku :lammer: -przetestowałem monitor na laptopie AcerExtensa no i obraz w trybie klonowania jest.... 640x480 i też nic nie potrafiłem zmienic (inne tryby niedostępne, w wygenenowanie przeze mnie powodują zwis iksów) -mój laptop jak nie wyświetlał dalej nie wyświetla... poważnie proszę o pomoc, wyczerpałem cierpliwośc swoja i google... na forum widzę wiecej osób borykających sie z problemem- choc każdy z innego ujęcia. może by ktoś zorientowany w funkcjonowaniu podsystemu graficznego na Linuksie coś skrobnął, żeby choc wiedziec w którą stronę sie odwrócic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2008 sprawdzałeś czy przy monitorze zewnętrznym na liście trybów czy obsługiwana jest rozdzielczość 1920x1200? nie mam za bardzo czasu żeby poszukać w specyfikacjach tego modelu, wiec Ty to zrób, poza tym wklej to jako codebox swojego xorg.conf, testowałeś tryby 4:3? ustawiałeś przy trybach w xorg.conf odświerzanie "@60"? ustawiałeś mniejszą głębię? ile pamięci operacyjnej przydzieliłeś na kartę graficzną? czy ustawiłeś w biosie allokowanie na tą pamięć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi