MC' Napisano Luty 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2008 Witam, Ostatnio nie mogę znaleźć powodu dla jakiego po wybraniu "Wyłącz komputer" dostaję czarny ekran, pozostaje kursor myszki i nic się nie dzieje, muszę przejść na inną konsole i stamtąd wyłączać. Miałem już z tym do czynienie ale po którymś updacie zniknęło ale teraz znowu mnie straszy Co jest tego przyczyną, jakiś pakiet? Nie używam przy tym copizai mam stery nvidii z repo. Z góry dzięki za sugestie pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2008 tail -n 50 /var/log/yum.log Ostatnio tzn od kiedy? Bo jak od kilku dni i robiłeś kolejne aktualizacje systemu to log raczej za dużo nie powie. Jakieś problemy z acpi/pm może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2008 sprawdź w logach czy nie pojawiają się jakieś błędy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Niestety problem pojawił się już jakiś czas temu (właściwie to pojawia się co jakiś czas) więc do końca nie jestem przekonany że to wina updatu ale ta sytuacja ma miejsce od samego początku w F8. @perl No cóż zapuściłem cat /var/log/yum.log |grep error ale nic to nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 jeśli już chcesz szukać błędów to w /var/log/Xorg.log i /var/log/kde.log (albop coś w podobie, nie mam teraz dostępu do swojego kompa żeby zerknąć) a nie w pliku z zainstalowanymi pakietami. Ewentualnie też dmesg i /var/log/messages choć tu wątpię że coś znajdziesz. A z drugiej strony grepowanie przez error też nie ma sensu, w logach xorg error oznaczany jest jako EE, w innych jest ERROR (grep -i), a w jeszcze innych informacja bez wyraźnie zasugerowanego errora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Po wybraniu "Wyłącz komputer" i otrzymaniu zamrożonej czarnej sesji, naciśnij Ctrl+Alt+Backspace. I powiedz, czy zaraz po tym komp się wyłącza. Powedz też, czy wyłącza się po wybraniu "Wyłącz komputer" w GDM, przed zalogowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Po wybraniu "Wyłącz komputer" i otrzymaniu zamrożonej czarnej sesji, naciśnij Ctrl+Alt+Backspace. I powiedz, czy zaraz po tym komp się wyłącza. Nie. Znika kursor myszy którym mogłem sobie machać bo tym czarnym ekranie i przerzuca mnie do innej konsoli tekstowej. Po powrocie Ctrl+Alt+F7 mam czarny ekran (ale taki bardziej konsolowy z odcienia czerni - jak głupio by to nie brzmiało) i migający kursor konsoli w lewym górnym rogu Myszy jako że to chyba już konsola brak. Powedz też, czy wyłącza się po wybraniu "Wyłącz komputer" w GDM, przed zalogowaniem. Mam KDM więc z tego poziomu się zamyka z tym że stoi ok 15 sekund na: Halting System Powers Off i tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Spróbuj z konsoli spod roota wydać polecenie: shutdown now Kolejne pytanie brzmi czy masz puruchamiane jakieś aplety, docklety itp. w systemie, bo z opisu wynika że środowisko graficzne za czymś czeka, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Spróbuj z konsoli spod roota wydać polecenie: shutdown now No tak teraz zamykam system Kolejne pytanie brzmi czy masz puruchamiane jakieś aplety, docklety itp. w systemie, bo z opisu wynika że środowisko graficzne za czymś czeka, Działa Supaerkaramba, kadu i mail-notification Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 No tak teraz zamykam system i co w tym przypadku zamyka sie poprawnie? jeżeli tak to wina leży po stronie środowiska graficznego Działa Supaerkaramba, kadu i mail-notification jeżeli więc wina leży po stronie środowiska graficznego oznacza to, że jakieś programy uniemozliwiają szybkie zamknięcie systemu, zobacz, wyłączając pojedynczo każdy z nich który wpływa na wydłużenie czasu/zawieszenie podczas wyłączania systemu, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2008 i co w tym przypadku zamyka sie poprawnie? jeżeli tak to wina leży po stronie środowiska graficznego Wystarczy że to w terminalu wpiszę nie trzeba przechodzić do konsoli aby sie poprawnie wyłączyło jeżeli więc wina leży po stronie środowiska graficznego oznacza to, że jakieś programy uniemozliwiają szybkie zamknięcie systemu, zobacz, wyłączając pojedynczo każdy z nich który wpływa na wydłużenie czasu/zawieszenie podczas wyłączania systemu, Niestety problem pozostał przy wyłączeniu wszystkich tych programów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 Niestety problem pozostał przy wyłączeniu wszystkich tych programów rozumiem że wyłączyłeś te wszystkie docklety, widgety i inne pierdołki i nadal jest problem z zamknięciem systemu? jeżeli tak to jakie są błędy w logach Xów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 rozumiem że wyłączyłeś te wszystkie docklety, widgety i inne pierdołki i nadal jest problem z zamknięciem systemu? Tak, najciekawsze że opcja z menu kde restart działa normalnie. A po paru testach zauważyłem że i zamykanie systemu w pewien niedeterministyczny sposób co którąś próbę zadziała jeżeli tak to jakie są błędy w logach Xów? # cat /var/log/Xorg.0.log.old |grep EE (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER Nie wiem jak jeszcze mógłbym sprawdzić czy coś jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 A jeszcze takie pytanie: Fedora Rawhide / KDE 4 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 A jeszcze takie pytanie: Fedora Rawhide / KDE 4 ? Nic z tych rzeczy. 3 podstawowe repa bez testów + flashowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi