Tobiasz Dziubiński Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 Pomozecie mi znalezc jakiegos polskiego toriala albo ebooka o podstawach w tym jezyku? Bylbym bardzo wdzieczny... Trudno w sieci znalezc cos takiego... Wiec moze ktos ma w swoim archiwum cos takiego. Czemu tak malo osob programuje w jezykach funkcjonalnych? Pozdro. P.S. W SML tez moze byc a nawet lepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 ...o podstawach: http://pl.wikibooks.org/wiki/Haskell na samym dole kilka przykładów, a poza tym nie spodziewał bym się wielu podręczników po polsku. A tak z ciekawości, czemu akurat tego typu język? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Luty 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2008 Glownie dlatego ze mnie zainsteresowal krotki zapis programow, czyli program na kilkadziesiat linijek w c++ jest rowny kilku linijkom w sml czy heksell Mialem juz ten poradnik wczesniej i jest dosc glupi... To poprosze o poradnik do jakiegokolwiek jezyka funkcyjnego. Do OCaml tez mam poradnik z ktorego nie jestem zadowolony i tez na tej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysioo Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Glownie dlatego ze mnie zainsteresowal krotki zapis programow, czyli program na kilkadziesiat linijek w c++ jest rowny kilku linijkom w sml czy heksell Mialem juz ten poradnik wczesniej i jest dosc glupi... To poprosze o poradnik do jakiegokolwiek jezyka funkcyjnego. Do OCaml tez mam poradnik z ktorego nie jestem zadowolony i tez na tej stronie. To jest głównie o Ocamlu, ale może dla Ciebie być dość trudne, jeśli nie masz podstaw w teorii mnogości. http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...wanie_funkcyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Marzec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Dzieki! O to mi chodzilo. Ale... postanowilem najpierw nauczyc sie jakiegos jezyka imperatywnego... Zaczynam od Pascala a pozniej c++ bo znajomosc tych jezykow wymaga liceum do ktorego mam zamiar sie dostac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Troche to bezsensu było zaczynać naukę programowania od języka bardzo mało popularnego. Gdzie to właściwie ma zastosowanie? Chyba tylko u profesorów, którzy z nudów wymyślają nowe teorie. Co to właściwie robi, optymalizuje algorytm, czy dochodzi do prawdy okrężną drogą, ale za to bardzo ciekawą z punktu widzenia naukowego? Nie zawracaj sobie tym głowy, a przynajmniej nie przez następne parę lat. C++ się naucz, a paskala zdaj i zapomnij ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysioo Napisano Marzec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 Gdzie to właściwie ma zastosowanie? Chyba tylko u profesorów, którzy z nudów wymyślają nowe teorie. Co to właściwie robi, optymalizuje algorytm, czy dochodzi do prawdy okrężną drogą, ale za to bardzo ciekawą z punktu widzenia naukowego? Lol . Jeśli ktoś zamierza całe życie klepać w C programy typu kalkulator, to może rzeczywiście nie ma sensu, żeby uczył się bardziej zaawansowanych narzędzi. Ale to chyba nie jest marzenie informatyka. Bardzo wiele banków inwestycyjnych i funduszy hedgingowych używa języków funkcyjnych. Może to nie jest dobre podejście na początku, ale nie można go lekceważyć. A gdyby nie profesorowie z nudów wymyślający nowe teorie, nadal pisałbyś programy ustawiając odpowiednie lampy lub kable Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 programy ustawiając odpowiednie lampy lub kable przerażasz mnie W sumie to pisze tylko kalkulatory w C, nie zaprzeczę. Widziałem tylko jakieś głupoty robione w LISP, stąd moje zniesmaczenie. Ale zaciekawiło mnie do czego banki tego używają i przykładowo który język. Może jakiś link, albo parę przykładów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysioo Napisano Marzec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2008 Lisp to akurat rzeczywiście jest dziwny. http://www.haskell.org/haskellwiki/Haskell_in_industry przerażasz mnie W sumie to pisze tylko kalkulatory w C, nie zaprzeczę. Widziałem tylko jakieś głupoty robione w LISP, stąd moje zniesmaczenie. Ale zaciekawiło mnie do czego banki tego używają i przykładowo który język. Może jakiś link, albo parę przykładów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi