Skocz do zawartości

Haskell

Tobiasz Dziubiński

Rekomendowane odpowiedzi

Pomozecie mi znalezc jakiegos polskiego toriala albo ebooka o podstawach w tym jezyku? Bylbym bardzo wdzieczny... Trudno w sieci znalezc cos takiego... Wiec moze ktos ma w swoim archiwum cos takiego. Czemu tak malo osob programuje w jezykach funkcjonalnych?

Pozdro.

P.S.

W SML tez moze byc a nawet lepiej...

Glownie dlatego ze mnie zainsteresowal krotki zapis programow, czyli program na kilkadziesiat linijek w c++ jest rowny kilku linijkom w sml czy heksell

Mialem juz ten poradnik wczesniej i jest dosc glupi... To poprosze o poradnik do jakiegokolwiek jezyka funkcyjnego. Do OCaml tez mam poradnik z ktorego nie jestem zadowolony i tez na tej stronie.

• 1 month later...
Glownie dlatego ze mnie zainsteresowal krotki zapis programow, czyli program na kilkadziesiat linijek w c++ jest rowny kilku linijkom w sml czy heksell

Mialem juz ten poradnik wczesniej i jest dosc glupi... To poprosze o poradnik do jakiegokolwiek jezyka funkcyjnego. Do OCaml tez mam poradnik z ktorego nie jestem zadowolony i tez na tej stronie.

To jest głównie o Ocamlu, ale może dla Ciebie być dość trudne, jeśli nie masz podstaw w teorii mnogości.

http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?titl...wanie_funkcyjne

Troche to bezsensu było zaczynać naukę programowania od języka bardzo mało popularnego. Gdzie to właściwie ma zastosowanie? Chyba tylko u profesorów, którzy z nudów wymyślają nowe teorie. Co to właściwie robi, optymalizuje algorytm, czy dochodzi do prawdy okrężną drogą, ale za to bardzo ciekawą z punktu widzenia naukowego? Nie zawracaj sobie tym głowy, a przynajmniej nie przez następne parę lat.

C++ się naucz, a paskala zdaj i zapomnij ;P

Gdzie to właściwie ma zastosowanie? Chyba tylko u profesorów, którzy z nudów wymyślają nowe teorie. Co to właściwie robi, optymalizuje algorytm, czy dochodzi do prawdy okrężną drogą, ale za to bardzo ciekawą z punktu widzenia naukowego?

Lol ;). Jeśli ktoś zamierza całe życie klepać w C programy typu kalkulator, to może rzeczywiście nie ma sensu, żeby uczył się bardziej zaawansowanych narzędzi.

Ale to chyba nie jest marzenie informatyka. Bardzo wiele banków inwestycyjnych i funduszy hedgingowych używa języków funkcyjnych. Może to nie jest dobre podejście na początku, ale nie można go lekceważyć. A gdyby nie profesorowie z nudów wymyślający nowe teorie, nadal pisałbyś programy ustawiając odpowiednie lampy lub kable ;)

programy ustawiając odpowiednie lampy lub kable ;)
przerażasz mnie ;)

W sumie to pisze tylko kalkulatory w C, nie zaprzeczę. Widziałem tylko jakieś głupoty robione w LISP, stąd moje zniesmaczenie. Ale zaciekawiło mnie do czego banki tego używają i przykładowo który język.

Może jakiś link, albo parę przykładów?

Lisp to akurat rzeczywiście jest dziwny.

http://www.haskell.org/haskellwiki/Haskell_in_industry

przerażasz mnie ;)

W sumie to pisze tylko kalkulatory w C, nie zaprzeczę. Widziałem tylko jakieś głupoty robione w LISP, stąd moje zniesmaczenie. Ale zaciekawiło mnie do czego banki tego używają i przykładowo który język.

Może jakiś link, albo parę przykładów?